Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά - Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Σχέδιο για τη στήριξη της πρώτης κατοικίας των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της έναρξης πλειστηριασμών αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση από το Δημόσιο της δόσης των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. Στόχος είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης έως ότου συσταθεί ο φορέας. Ο φορέας απόκτησης που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών επιτρέποντας τους να διαμένουν σε αυτά έναντι ενοικίου προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό νόμο για την παροχή της δεύτερης ευκαιρίας. Το κράτος στην περίπτωση αυτή θα ενισχύσει το ευάλωτο νοικοκυριό χορηγώντας επίδομα ενοικίου πρώτης κατοικίας.
Τα ποσά του επιδόματος
Το επίδομα διαμορφώνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού. Η σύσταση ωστόσο του φορέα αναμένεται να καθυστερήσει και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα είναι έτοιμος από τις αρχές του 2022. .Έτσι δημιουργείται και το κενό στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δη για τα ευάλωτα νοικοκυριά , αυτά δηλαδή που έχουν χαμηλό εισόδημα από 7.000 ευρώ έως 21.000 ευρώ ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη. Η ανάγκη προστασίας της συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών προβάλλει επιτακτικά ενόψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για όλες τις κατηγορίες οφειλετών σταδιακά από τις αρχές Μαΐου. Η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει έως τις 31 Μαΐου και μόνον εφόσον ο οφειλέτης πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τις τράπεζες έχει ανοίξει την συζήτηση με τις τράπεζες για τη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω απευθείας επιδότησης των νοικοκυριών αυτών ανεξάρτητα από τη σύσταση του φορέα. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών η πρόταση προβλέπει και ο οφειλέτης να καταβάλει ένα μέρος του ενοικίου π.χ το 1/3.
Τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη
Σημειώνεται ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτης θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια .Το συνολικό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού .Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο .Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού .
Τα περιουσιακά στοιχεία
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξάνεται κατά τις 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.