Ψαλιδίζει τις προβλέψεις του το ΔΝΤ - Προειδοποιεί για παγκόσμια ύφεση

Το Ταμείο τόνισε ότι οι προβλέψεις του είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε κινδύνους, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ωθήσουν τη διεθνή οικονομία στο χείλος της ύφεσης, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτοι.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 3,2% το 2022, από 3,6% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο. Χαμηλότερη και η πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023: πλέον κάνει λόγο για 2,9% από 3,6% που προέβλεψε τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είχε ανακάμψει το 2021 στο 6,1%, αφού η πανδημία COVID-19 είχε συντρίψει την παραγωγή σε διεθνές επίπεδο καταγράφοντας συρρίκνωση 3,1%.

Το Ταμείο τόνισε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε κινδύνους, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Αυτό θα επιδείνωνε τον πληθωρισμό και θα ενσωμάτωνε μακροπρόθεσμες πληθωριστικές εκτιμήσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με ένα «εύλογο» εναλλακτικό σενάριο του ΔΝΤ που περιλαμβάνει πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω πτώση 30% στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος. Το Ταμείο σημείωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει πέσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου, το ΔΝΤ εκτίμησε σήμερα ότι αναμένει ο ρυθμός πληθωρισμού του 2022 στις προηγμένες οικονομίες να φθάσει στο 6,6% (από 5,7% που εκτιμούσε τον Απρίλιο), προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται τώρα να φθάσει στο 9,5% το 2022 (από 8,7% τον Απρίλιο).

Πηγή: politicus.gr