Πώς «κερδίζονται» οι 120 δόσεις: Ποιους αφορά και ποια βήματα πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες

Και «αναβίωση» των 100 ή 120 δόσεων «κέρδισε» η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις της με τους εκπροσώπους των θεσμών: Όσοι έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, μπορούν να επανέλθουν στη ρύθμιση, διατηρώντας όλα τα ευεργετήματά της με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου. Όσες δόσεις έχουν στο εντωμεταξύ χαθεί μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις «αναβίωσης» των 100- 120 δόσεων
Ήδη πάντως είχε δοθεί η ευκαιρία επανένταξης σε σχήματα 100 ή 120 δόσεων σε φορολογούμενους που έπληξε η πανδημία και λόγω αντικειμενικής δυσκολίας δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν αυτού του τύπου τις ρυθμίσεις. Για να επανέλθει κάποιος στο σχήμα που έχασε, έπρεπε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία, «μοντέλο» που δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και τώρα. Βάσει της τελευταίας διευθέτησης όσοι ήθελαν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» των δόσεων θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ και να καταβάλουν μία δόση, ουσιαστικά εκείνη που θα «ενεργοποιούσε» εκ νέου την ρύθμιση. Εν προκειμένω αυτή η δόση είναι εκείνη του Αυγούστου. Οι δόσεις που χάθηκαν, θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ως υπεράριθμες.

Τα «βήματα» που πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες
Εφόσον λοιπόν υιοθετηθεί ανάλογο με το προηγούμενο «μοντέλο» αναβίωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Οι οφειλέτες οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν κατά τη διάρκεια του διαστήματος Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους σε 100 ή και 120 δόσεις, μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.
2. Η επανένταξη στη ρύθμιση πραγματοποιείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021 μέχρι και την 31.08.2021.
3. Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ [aade.gr/mybusinesssupport]. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021. Από αυτές, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει τις ρυθμίσεις για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης.
4. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία (ΔΟΥ / Ελεγκτικό Κέντρο / ΕΜΕΙΣ) της οποίας ο προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, κατά περίπτωση.
5. Στις ρυθμίσεις μπορούν να επανενταχθούν πληγέντες από την πανδημία. Δηλαδή σε αυτούς που έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της COVID-19, εφόσον έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία αίτησης επανένταξης υφίστανται τυχόν λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, ο οφειλέτης πρέπει, πριν από την υποβολή αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές.
6. Προϋπόθεση για την επανένταξη αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης του Αυγούστου 2021. Επισημαίνεται ότι, δεδομένου πως οι ρυθμίσεις αυτές κατά τη στιγμή της καταβολής της δόσης δεν είναι ενεργές, δεν είναι δυνατή η εξόφληση μέσω κάρτας στο Taxisnet, αλλά μπορεί να εξοφληθεί με τη χρήση της ταυτότητας ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ) μέσω web banking. Μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επανένταξης που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ ελέγχει περιοδικά την πραγματοποίηση των καταβολών αυτών, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις.