Πώς διαγράφονται οφειλές από «διπλές» ασφαλιστικές εισφορές

Διαγραφή χρεών που προέκυψαν από διπλές ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.
Η ρύθμιση δίνει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες ασφαλισμένοι, ανάμεσα στους οποίους και αγρότες, οι οποίοι ενώ ήταν ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο π.χ. τον ΟΓΑ είδαν να χρεώνονται και με οφειλές από το πρώην ΤΕΒΕ.
Η ρύθμιση περιγράφει το γενικό πλαίσιο προϋποθέσεων και κανόνων για τη διαγραφή, όπως επίσης και τη διαδικασία που θα ακολουθείται.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσει ασφαλισμένους διαφόρων κατηγοριών, από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, εκτός από τις εισφορές που κατέβαλαν στο δικό τους ταμείο, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).

Μεταξύ των παραπάνω ασφαλισμένων βρίσκονται και αγρότες, οι οποίοι ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, βρέθηκαν να χρωστούν και στον ΟΑΕΕ. Επίσης η ρύθμιση αφορά νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (μετά το 1993), οι οποίοι έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και δημοσιογράφους-παλιούς ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που έχουν μπλοκάκι.

Η διαδικασία διαγραφής

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη Βουλή, έδωσε διευκρινήσεις για τη διαδικασία διαγραφής των διπλών εισφορών. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την κατάθεση αίτησης από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο, ο οποίος θα καλείται να περιγράψει-επιχειρηματολογήσει, γιατί δεν έχει κάποια ασφαλιστική οφειλή.

Κατόπιν η αίτηση του θα εξετάζεται από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα γνωμοδοτεί επ’ αυτής αλλά και όλων των σχετικών αιτήσεων. Στο τελικό στάδιο ο αρμόδιος υπουργός, βάσει των όσων δήλωσε η κ.Αχτσιόγλου, θα εκδίδει υπουργική απόφαση όπου θα ομαδοποιεί αυτές τις περιπτώσεις-αιτήσεις, για να λύνει αυτά τα προβλήματα.

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας «με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη περιπτωσιολογία από ότι εάν πηγαίναμε να θεσπίσουμε ένα συγκεκριμένο κανόνα».