Πώς θα λειτουργεί η προστασία της πρώτης κατοικίας: Οι προϋποθέσεις και οι «κόφτες»

Σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα έχει «κόφτες» και «δικλείδες ασφαλείας» για να αποκλείονται οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» θα γίνονται οι αιτήσεις για προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.
Το νέο σύστημα θα αποτυπωθεί σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή, ύστερα από το «πράσινο φως» των δανειστών, οι οποίοι έχουν λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες είναι σε συμφωνία με τις τράπεζες και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απαντούν στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί στην έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν.
Η νομοθετική ρύθμιση θα περιέχει επίσης και την υποχρέωση των τραπεζών να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς για ακίνητα πρώτης κατοικίας, που πληρούν τις νέες προϋποθέσεις προστασίας, ήτοι έχουν αξία κάτω από 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου μαζί με τους τόκους είναι μέχρι 130.000 ευρώ.

Tα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται έως τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τις 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η ισχύς του νόμου θα είναι για 12 μήνες, ενώ προβλέπεται έως και 5ετία για τις ειδικές κατηγορίες όπως ΑμεΑ και άνεργοι.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει:

- Για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη -η ισχύς του οποίου λήγει σήμερα -και δεν έχουν πάρει δικάσιμο, οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων (κινητή, ακίνητη περιουσία, εισοδήματα) μέσω μια ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το Taxis.

- Το κράτος θα επιδοτεί μέρος της μηνιαίας δόσης κλιμακωτά, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

- Το «κούρεμα» που θα προσφέρει η τράπεζα θα γίνεται στη βάση της σχέσης δανείου και εμπορικής αξίας (κούρεμα για ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες).

- Η ισχύς του νέου πλαισίου θα ξεκινήσει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου και θα είναι για 1 έτος. Αντίθετα θα φθάνει και τα 5 έτη για ΑμεΑ και ανέργους.

- Στις περιπτώσεις που περισσότερα του ενός δάνεια έχουν σύνδεση με πρώτη κατοικία, η ρύθμιση του χρέους θα προσφέρεται μόνο για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο και όχι στο εξυπηρετούμενο, άλλο, δάνειο που μπορεί να φέρει εγγύηση το ίδιο ακίνητο.

- Αν ο δανειολήπτης αφού ενταχθεί στο νέο πλαίσιο δεν πληρώνει σταθερά και με συνέπεια για 9 μήνες -ισχύει το ίδιο και για το δημόσιο όσον αφορά την επιδότηση της μηνιαίας δόσης-, χάνεται αυτόματα η προστασία.

- Για να εξασφαλίσει ένας δανειολήπτης την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να αποδείξει ότι πληροί μέχρι κεραίας τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά).