Σε πόσες δόσεις θα πληρωθούν φέτος φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα να οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε οκτώ δόσεις.

Όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί και φέτος η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε και πέρσι για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων.

Ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί δηλαδή να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να αυξηθούν από 5 σε 8.

 

Οι φορολογικές δηλώσεις

Οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ αναμένεται ότι θα αρχίσουν να τρέχουν Ιούλιο-Αύγουστο.

Εάν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ εκδοθούν τελικά τον Αύγουστο είναι πιθανόν στο τέλος Αυγούστου να πληρωθούν μαζί οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων προκειμένου η καταβολή και το δύο φόρων να λήξει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 που είναι και το τελικό περιθώριο του προϋπολογισμού για να εισπραχτούν τα έσοδα του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λύσει σειρά εκκρεμοτήτων προτού ανοίξει την πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

 

Όπως αναφέρει το in.gr, εκκρεμότητες όπως, τα πρόστιμα για όσους δεν κάλυψαν το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών την αύξηση δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος ενώ ίσως χρειαστεί να νομοθετηθούν και άλλες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων να μην φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει χωρίς να χρειάζεται να έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα όπως ισχύει σήμερα.