Σε χαμηλα 14 μηνών έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 «βούλιαξαν» οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, ενόσω η Federal Reserve ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Ενδεικτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones κατακρημνίστηκε κατά 505 μονάδες, καθώς υποχώρησε κατά 2,10% στις 23.594 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 24.000 μονάδων.

Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 2,27% στις 6.753 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε απώλειες κατά 2,08% στις 2.545 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ο Dow Jones έχει απολέσει το 7% της αξίας του, ενώ ο S&P 500 μετά και τις αποψινές απώλειες, υπολείπεται κατά 4% σε ετήσιο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο δείκτης μεταβλητότητας, γνωστός και ως δείκτης φόβου, εκτινάχθηκε απόψε στις 23,79 μονάδες, αντικατοπτρίζοντας την έντονη ανησυχία των επενδυτών.

Την Τετάρτη, η Federal Reserve αναμένεται να προχωρήσει στην τέταρτη αύξηση των επιτοκίων, από την αρχή του έτους, ενώ έχει ήδη προαναγγέλλει τρεις γύρους αυξήσεων για το επόμενο έτος.

Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά σ’ αυτή την προοπτική, καθώς θεωρούν ότι ο ρυθμός ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής θα προξενήσει κινδύνους για τον πληθωρισμό και τη δυναμική της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον αυτής της στρατηγικής, καλώντας την κεντρική τράπεζα να «ξανασκεφτεί» τα επόμενα βήματά της, πριν την αυριανή έναρξη της διήμερης συνεδρίασής της.