ΣΕΒ - ΣΕΤΕ: Επικριτικοί οι εργοδότες απέναντι στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκδίδοντας κοινή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνδέεται με την παραγωγικότητα καθώς και ότι το ύψος των μισθών δεν είναι κάτι που εξαρτάται «από τις επιθυμίες της κυβέρνησης».

Αντίθετα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος συμμετέχει και αυτός ως κοινωνικός εταίρος στις συναντήσεις με τους δανεισμούς και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και μόλις μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) δεν έχει αναφερθεί στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε εδώ για τον «εμφύλιο των βιομηχάνων»

Στην κοινή ανακοίνωση ΣΕΒ και ΣΕΤΕ αναφέρεται:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.»