Silicon Valley Bank: Tι σημαίνει η κατάρρευση της για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα - Οι υποψήφιοι αγοραστές

Τριγμούς στις αγορές τόσο σε Αμερική όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη φέρνει η πρώτη μεγάλη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας, της Silicon Valley Bank μετά το 2008.

Η τράπεζα SVB έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε βαρειά επιχειρηματικά ονόματα στην «πρωτεύουσας της τεχνολογίας» (Silikon Valey), κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει λοιπόν ρόλο αιχμής στην αμερικανική οικονομία.

Η κατάρρευσή της δημιούργησε αρνητικό κλίμα όχι μόνο στη Wall Street, φέρνοντας νέες απώλειες, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η κρίση στην τράπεζα της Silicon Valley προκάλεσε αναταράξεις σε όλα τα διεθνή Χρηματιστήρια.

Η χρεοκοποία της πάντως δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αφού δεν θεωρείται συστημική τράπεζα. Πάντως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και οι υπηρεσίες της παρακολουθούν την κατάσταση, λέγοντας ότι προκαλούνται «ανησυχίες» όταν κάποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν απώλειες.

«Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν λίγες τράπεζες και τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες, είναι και θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί» τόνισε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, στο Κογκρέσο.

Η ίδια συναντήθηκε χθες με στελέχη της Fed, του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC) για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την τράπεζα Silicon Valley Bank, ωστόσο εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», ενώ σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Τα προβλήματα της SVB προέκυψαν από ιδιαιτερότητες του ισολογισμού της που δεν εντοπίζονται σε ανάλογο βαθμό σε άλλες τράπεζες, παρατηρεί ο Robert Armstrong των Financial Times, επισημαίνοντας βέβαια ένα σημαντικό στοιχείο: στον τραπεζικό τομέα, η απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί να εξελιχθεί απρόβλεπτα. Εάν αρκετοί πιστεύουν ότι τα προβλήματα τύπου SVB είναι ευρέως διαδεδομένα, μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα.

Μετά την αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank – στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στα χρονικά των ΗΠΑ – ο μητρικός όμιλος SVB Financial Group βρίσκεται στο «κυνήγι» αγοραστή.

Μπορεί η SVB να μην βρήκε εγκαίρως τον «λευκό ιππότη» ώστε να αποτρέψει το «λουκέτο» από τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά ενδιαφέρον υπάρχει έντονο, όπως μεταδίδουν Bloomberg και Reuters. Μάλιστα επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες στόχος είναι να ολοκληρωθεί μία συμφωνία έως τη Δευτέρα για την πώληση είτε ολόκληρης της τράπεζας είτε «κομμάτι – κομμάτι».

Βέβαια τώρα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν και με τη συγκεκριμένη αρχή.

«Ο FDIC θα είναι ευτυχής να αγοράσει κάποιος την τράπεζα και να φύγει από τα δικά του χέρια. Και είμαι σίγουρος ότι τα στελέχη του θα εργάζονται εντατικά όλο το Σαββατοκύριακο για να κανονίσουν έναν γρήγορο γάμο» δήλωσε στο Business Insider ο Σαντίπ Νταχίγια, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Georgetown University.