Σίμκους (ΕΚΤ): Τουλάχιστον 3 μειώσεις επιτοκίων το 2024

Το κόστος δανεισμού θα μειωθεί φέτος, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκεντιμίνας Σίμκους, να προβλέπει τρεις περικοπές επιτοκίων.

«Βλέπω περισσότερες από 50% πιθανότητες να υπάρξουν περισσότερες από τρεις περικοπές φέτος», ανέφερε ο Σίμκους σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους, προσθέτοντας πως είναι δύσκολη μια μείωση των επιτοκίων και τον Ιούλιο. «Η απόφαση του Ιουλίου θα είναι σημαντική για τον καθορισμό της τροχιάς του ψαλιδίσματος του κόστους δανεισμού» πρόσθεσε.

Ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης μίλησε τέσσερις ημέρες αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στην πέμπτη διαδοχική παύση, ενώ έστειλε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι τώρα ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα της επιτρέψει σύντομα να ξεκινήσει μειώσεις. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται ενωμένοι στην έναρξη τέτοιων κινήσεων στην επόμενη συνάντησή τους τον Ιούνιο, αν και τι θα συμβεί μετά παραμένει ασαφές.

«Θα μειωθούν τα επιτόκια και φέτος και του χρόνου» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περικοπές άνω των 25 μονάδων βάσεων. «Υπάρχει σαφής τάση αποπληθωρισμού, αν και οι εγχώριες πιέσεις εξακολουθούν να παραμένουν» εκτίμησε, ενώ σχολιάζοντας την πιθανή απόκλιση μεταξύ της ΕΚΤ και της Fed, εξήγησε πως πρόκειται για δύο ξεχωριστές οντότητες, με ήπια αλληλεξάρτηση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.