Συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και στην Κεφαλονιά υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών

Κόλπο για την είσπραξη συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ακόμη κι από τους ιδιοκτήτες με περιουσία στην Κεφαλονιά, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να απαλλάσσονται πλήρως για όλα τα ακίνητά τους στο σεισμόπληκτο νησί, εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών.

Κόλπο για την είσπραξη συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ακόμη κι από τους ιδιοκτήτες με περιουσία στην Κεφαλονιά, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να απαλλάσσονται πλήρως για όλα τα ακίνητά τους στο σεισμόπληκτο νησί, εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα ακίνητα της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Όμως το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων (που ισχύει για αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ) με τέτοιο τρόπο που επιβαρύνονται και ακίνητα στην Κεφαλονία.

Το σύστημα με το οποίο υπολογίζει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε τέτοια περίπτωση δεν προβλέπει την αφαίρεση της αξίας των ακινήτων της Κεφαλονιάς από τη συνολική αξία των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος, ώστε όταν αυτή πέφτει κάτω των 300.000 ευρώ ο φορολογούμενος να απαλλάσσεται πλήρως- όπως θα ήταν και το λογικό.

Με το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, η αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων της Κεφαλονιάς εξακολουθεί να συνυπολογίζεται στη συνολική αξία όλων των αστικών ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος.

Αυτό που γίνεται τελικά είναι το εξής:

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην συνολική αξία όλων των αστικών ακινήτων του φορολογούμενου μειώνεται κατά ένα ποσό το οποίο υπολογίζεται με βάση την αναλογία της αξίας των ακινήτων της Κεφαλονιάς στη συνολική αξία όλων των ακινήτων του.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος κατέχει κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεφαλονιά και έχουν συνολική αξία 250.000 ευρώ, η συνολική φορολογητέα αξία δεν μειώνεται κατά το ποσό των 250.000 ευρώ ώστε ο φορολογούμενος να απαλλαγεί πλήρως από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (λόγω μείωσης της φορολογητέας αξίας στα 250.000 ευρώ, κάτω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ).

Αντιθέτως, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μειωμένο, ο οποίος υπολογίζεται ως εξής:

Στη συνολική αξία των 500.000 ευρώ ο αναλογών συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ είναι 300 ευρώ. Επειδή η αξία των ακινήτων της Κεφαλονιάς ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αξίας όλων των ακινήτων, καί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που θεωρείται ότι αναλογεί στα ακίνητα της Κεφαλονιάς υπολογίζεται κι αυτός, κατ' αναλογία, στο 50% του συνολικού αναλογούντος φόρου! Υπολογίζεται δηλαδή στα 150 ευρώ (300 ευρώ Χ 50%). Στη συνέχεια ο φόρος αυτός αφαιρείται από τον αναλογούντα σε όλη την περιουσία συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει το υπόλοιπο 50%, δηλαδή 150 ευρώ. Συνεπώς, ο φορολογούμενος δεν απαλλάσσεται πλήρως από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά καλείται να τον πληρώσει με έκπτωση 50%.