Στο 9,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Έκρηξη του πληθωρισμού sto 9,4% για τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα, με το κύμα ανατιμήσεων , να διατηρείται για ακόμη έναν μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Τον Μάρτιο του 2022 δε, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 9,4% της Eurostat.  

Στην κυβέρνηση βέβαια, εκτιμούν ότι το φαινόμενο σταδιακά φθάνει στην κορύφωσή του, καθώς από τον Μάιο αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Κι αυτό, διότι η σύγκριση θα γίνεται πλέον με το β΄ τετράμηνο του 2021, όταν ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει ελαφρώς.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητος πάντως, το οποίο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, η Αθήνα προβλέπει αισθητή πτώση του πληθωρισμού στο β’ εξάμηνο του 2022, καθώς αντί του τρέχοντος 6% – 8%, ο εναρμονισμένος τιμάριθμος αναμένεται να καθοριστεί κάτω από τα επίπεδα του 5,5% – 6%.

Το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται. Η Ρωσία έχει ξεκινήσει «ενεργειακή επίθεση» στην Ε.Ε., ενώ ακόμα και αν οι τιμές φυσικού αερίου υποχωρήσουν, το κύμα των ανατιμήσεων εξαπλώνεται στα τρόφιμα και σε πρώτες ύλες.

 

Ειδήσεις σήμερα

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση για τον τρόπο πληρωμής της Gazprom για το φυσικό αέριο

Την παραίτηση του υπέβαλε ο επικεφαλής της Frontex, λόγω των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Ποιός πολεμάει ποιον τελικά; Η σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ και η ΕΕ ως υπνοβάτης

 

 

 

Πηγή: politicus.gr