Στο Ελεγκτικό Συνέδριο συζητήθηκαν οι περικοπές των συντάξεων του Δημοσίου

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε πιλοτική δίκη, το θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων, το εάν οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημόσιου υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

Ειδικότερα, η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς) μετά την υπ΄ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, την σημερινή Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την απασχόλησαν τα εξής τέσσερα θέματα:

    α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου,

   β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,

   γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

    δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο. Η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι πιλοτική, καθώς αφορά 60.000, περίπου, ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.