Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου - Οι 3 κατηγορίες

Για τις τρεις αυξήσεις που θα γίνουν στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2023, μίλησε σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Όπως υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το ποσοστό της αύξησης θα έχει σχέση με την τελική διαμόρφωση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ αύξηση από 50 έως και 300 ευρώ το χρόνο θα προκύψει και σε κάποιους συνταξιούχους από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης (για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ).

Επίσης, αύξηση θα δουν στις συντάξεις τους και οι παλαιοί συνταξιούχοι, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, με την πληρωμή της 4ης ετήσιας δόσης, είπε.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε ότι το 95% των αιτήσεων συνταξιοδότησης από το 2016 μέχρι και σήμερα έχει εκκαθαριστεί.

«Εκκρεμούν, είπε, ακόμη 36.000 κύριες συντάξεις, οι οποίες μέσα στον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα εκκαθαριστούν. Στον ΕΦΚΑ απασχολούνται 7.500 υπάλληλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων, ανέφερε ότι προϋπόθεση είναι η έκδοση της κύριας σύνταξης, ενώ από τις 95.000 ληξιπρόθεσμες, στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έχουν δοθεί όλες.

Για τα εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα,  διαβεβαίωσε ότι δεν υπερβαίνουν τις 10.000, και ότι θα έχουν αποδοθεί όλα έως 31/12/22.

Υπογράμμισε δε σχετικά με τα τυχόν λάθη κατά την έκδοση των συντάξεων, ότι πρόκειται για κάποιες αποκλίσεις στα ποσά που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, κι αφορούν περίπου το 20% των συντάξεων που εκδίδονται.