Πάτησε «φρένο» η ανάπτυξη - Υποχώρηση της κατανάλωσης και προσγείωση του ΑΕΠ στο 2,8%

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μείωση των καθαρών εξαγωγών και των δημοσίων δαπανών αντιστάθμισαν τον ισχυρό τουρισμό, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, από τον, προς τα κάτω, αναθεωρημένο ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο. «Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας έχασε τη δυναμική του το τρίτο τρίμηνο, λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εξαγωγών και των κρατικών δαπανών», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,3% το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με άνοδο 0,4% το β’ τρίμηνο, με την τελική κρατική κατανάλωση επίσης μειωμένη κατά 0,6%. Η ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση έναντι της αναθεωρημένης πρόβλεψης για ανάπτυξη 7,1% το δεύτερο τρίμηνο. Ο κ. Μαγγίνας είπε στο Reuters ότι πλέον αναμένει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 5%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του 6%.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,6% φέτος χάρη στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από τον τουρισμό και τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, εκτιμά ότι η παραγωγή θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2023, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός φαίνεται ότι πλήττουν την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές.

Η Ελλάδα βγήκε το 2018 από μια δεκαετή κρίση χρέους που την ανάγκασε να υπογράψει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης. Οι οικονομικές του επιδόσεις είναι καθοριστικές καθώς στοχεύει να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος, ανέφερε το Reuters.