Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης βάζει «στο μάτι» η Γερμανία

Τα ποσά που είναι διαθέσιμα για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης βάζουν στο «στόχαστρο» οι Γερμανοί καθώς προτείνουν επίσημα να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος «είμαι θετικός να χρησιμοποιήσουμε κατά προτεραιότητα τα διαθέσιμα κονδύλια».

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προικοδοτηθεί με 800 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, κυρίως για έργα που θα βοηθήσουν την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση. Τα χρήματα θα προέλθουν από κοινό δανεισμό της Ε.Ε., σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον Ιούλιο του 2020.

Την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η Ε.Ε. θα συζητήσει εάν θα προχωρήσει  σε νέο δανεισμό για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου. 

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει νέος δανεισμός για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ποσά, αλλά η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και άλλες χώρες που ανήκουν στο στρατόπεδο των λεγόμενων «φειδωλών» είναι αντίθετες σε νέο δανεισμό. 

Η σημερινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών οριοθετεί την επικείμενη συζήτηση και μένει να φανεί κατά πόσον οι προτάσεις των φειδωλών θα έχουν συνέπειες στη διαχείριση των κονδυλίων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα μέλος, δεδομένου ότι στα χρήματα αυτά έχουν επενδυθεί μεγάλες ελπίδες για αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδήσεις σήμερα:

 

«Eυρωπαϊκός στρατός»; Αντ´ αυτού το ΝΑΤΟ

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα για χρήση πυρηνικών όπλων

Ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για πυρηνικά στην Ελλάδα

Πηγή: politicus.gr