Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς μοιράζονται τα κονδύλια για την ψηφιακή μετάβαση

Το εθνικό Σχέδιο, που εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, κατευθύνει το 23% των συνολικών κονδυλίων της Ελλάδας, στην ψηφιακή μετάβαση.

Τα δίκτυα 5G και οπτικών ινών, η ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας διοίκησης, μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ψηφιοποίησης των εταιρειών και δράσεις για την ψηφιακή …εκπαίδευση παιδιών και τρίτης ηλικίας συνθέτου το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε η χώρα να αλλάξει σελίδα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης:

  • 231 εκατ. ευρώ για την παροχή κουπονιών για αγορά ταμπλετών/φορητών υπολογιστών σε περίπου 600.000 μαθητές και φοιτητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος
  • την εγκατάσταση 40.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε σχολεία
  • 1,3 δισ. ευρώ διατίθενται για διάφορα έργα με στόχο την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης έξυπνων πόλεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  • Ψηφιακές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της αποδοτικότητας βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, της δικαιοσύνης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της κοινωνικής πρόνοιας και των υπηρεσιών απασχόλησης.
  • Ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών για την υποστήριξη υπηρεσιών ασφαλούς συνδεσιμότητας.

Επίσης, η Ελλάδα έχει προτείνει τη διάθεση 2,3 δισ. ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης που καλύπτουν όλο το εργατικό δυναμικό.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Ελλάδας με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό RRF.

Στην ανάλυση της Επιτροπής εξετάστηκε κατά πόσο οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου της Ελλάδας στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητά της.