Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι- Έρχονται ανατιμήσεις φωτιά

Αναπόφευκτες φαντάζουν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, ως συνέπεια των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην Ουκρανία και των σημαντικών ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια. 

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ (…) Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις», ανάφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο Μιχάλης Μούσιος, εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά σιτηρών. «Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και τον Ιανουάριο, μια ανοδική τάση στα σιτηρά. Ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, είχαν φτάσει στο 90%. Το μικρό τσουβάλι από 13-15, γιατί οι τιμές δεν είναι στάνταρ ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ», είπε ακόμη ο κ. Μούσιος, διευκρινίζοντας ότι «το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», ενώ υπάρχουν και άλλες αγορές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία και άλλες, που όμως έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές σιτηρών.

«Μία ημέρα πριν την έναρξη του πολέμου, η τιμή ήταν 294 δολάρια ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 450», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι ήδη οι αρτοποιοί δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

«Από τον Νοέμβρη, αρκετοί συνάδελφοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις άλλες υποχρεώσεις προκειμένου να συγκεντρώσουν λεφτά για να πληρώσουν το ρεύμα και το φυσικό αέριο» ανέφερε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα μικρό συνοικιακό αρτοποιείο από 1.000 ευρώ που πλήρωνε ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα έχει φτάσει να πληρώνει 3.000 ευρώ.

Ακρίβεια: Ο πόλεμος ανεβάζει στα ύψη ψωμί, καύσιμα, ενέργεια

Έρχονται ανατιμήσεις-σοκ στο ψωμί

Πηγή: politicus.gr