Την Τετάρτη 22 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τα χρέη στον ΕΦΚΑ

Την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ενώ αν χάσουν πάνω από δύο δόσεις χάνουν και την ρύθμιση.

Όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν χρέη θα μπαίνουν στο efka.gov.gr σε προκαθορισμένο πεδίο και θα υποβάλλουν την αίτηση. Στην συνέχεια θα βάζουν τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του και θα μπορεί να δουν την οφειλή τους, ενώ θα ενημερώνονται ότι θα υπάρξει διπλό κούρεμα, της βασικής οφειλής κατά 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%. Ακολούθως θα εμφανίζεται το τελικό ποσό και ο αριθμός των δόσεων και θα πρέπει να επιλέξουν αν συμφωνούν και αποδέχονται την ρύθμιση. Όπου υπάρχει αδυναµία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρµα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

– Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ δεν γίνεται επανυπολογισμός πάρα μόνο κούρεμα των προσαυξήσεων. Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σταδίου γίνεται διαβίβαση της προσδιοριζόμενης οφειλής στο ΚΕΑΟ, υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

– Για τους οφειλέτες εργοδότες και οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Αρµόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.

Η πρώτη δόση της ρύθµιση καταβάλλεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ημέρα του µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιµη ημέρα κάθε επόµενου μήνα από το µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθµιση καθορίζεται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθµός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια.