Τι φέρνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Πόσο θα πληρώσετε και πότε

Εντός του Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο internet, στους λογαριασμούς που έχουν στο σύστημα TAXISNET 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για το έτος 2015. Δείτε τι φόρο θα πληρώσετε.

Εντός του Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο internet, στους λογαριασμούς που έχουν στο σύστημα TAXISNET 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για το έτος 2015. Δείτε τι φόρο θα πληρώσετε.

Δείτε δώ πώς θα ελέγξετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για λάθη και πώς θα τα διορθώσετε

Στα εκκαθαριστικά αυτά τα ποσά φόρων που θα αναγράφονται θα είναι και φέτος «φουσκωμένα», καθώς θα έχουν υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ίσχυαν το 2007 για τα νεόδμητα κτίσματα αλλά και με βάση το αυθαίρετο σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας» που προβλέπει ο νόμος 4223/2013.

Και φέτος, ο Κύριος Φόρος θα είναι φουσκωμένος καθώς δεν μειώνεται η αξία με βάση την παλαιότητα του ακινήτου, όπως γίνεται για τους φόρους κληρονομιών, μεταβιβάσεων, αλλά και για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. 

Δείτε εδω το «τρικ» με την παλαιότητα ακινήτων που φουσκώνει τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε με ακρίβεια πόσο φόρο θα πληρώσετε:

Υπολογίστε το φόρο για τα κτίσματα κάνοντας κλικ εδώ


Υπολογίστε το φόρο για τα αγροτεμάχια κάνοντας κλικ εδώ


Υπολογίστε το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων κάνοντας κλικ εδώ

Σύμφωνα με διατάξεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2015, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016.
Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί και με πιστωτική κάρτα σε έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα, είτε για το σύνολο του φόρου ή για κάθε μία από τις 5 μηνιαίες δόσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 δεν θα έχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα εφαρμοστεί για όλα τα κτίσματα παλαιότητας άνω του ενός έτους το ίδιοσύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ίσχυσε πέρυσι. Το σύστημα αυτό προβλέπει για όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα:

α) τον προσδιορισμό του οφειλόμενου κύριου ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 οι οποίες ίσχυαν το έτος εκείνο για τα νεοανεγερθέντα διαμερίσματα (!)

β) τον υπολογισμό του συντελεστή παλαιότητας των κτισμάτων, με τέτοιο τρόπο ώστε ο φόρος όχι μόνο να μην μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα αλλά να αυξάνεται περαιτέρω για τα περισσότερα παλαιά κτίσματα!