Τι ισχύει για τις οφειλές και τις ρυθμίσεις στην εφορία με την τραπεζική αργία

Καμία χρηματική ποινή δεν πρόκειται να επιβληθεί σε όσους φορολογούμενους αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου της τραπεζικής αργίας.

Καμία χρηματική ποινή δεν πρόκειται να επιβληθεί σε όσους φορολογούμενους αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου της τραπεζικής αργίας.

Στις οφειλές, των οποίων οι προθεσμίες εξόφλησης  έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας, δεν θα προστεθεί καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όσο διαρκεί η συγκεκριμένη αργία. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ισχύει και για τις προθεσμίες καταβολής των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Οι ίδιες οι προθεσμίες καταβολής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών, είτε μη ληξιπρόθεσμων είτε ληξιπρόθεσμων και ρυθμισμένων, οι οποίες πρόκειται να λήξουν ή έτυχε να λήξουν ήδη κατά τη διάρκεια της περιόδου της τραπεζικής αργίας παρατείνονται αυτόματα μέχρι και την τρίτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη της αργίας, όποτε κι αν επέλθει αυτή. Συνεπώς, οι οφειλέτες δεν χρειάζεται να έχουν κανένα άγχος για το γεγονός ότι η προθεσμία καταβολής των χρεών τους πρόκειται σύντομα να λήξει ή έληξε ήδη εν μέσω περιόδου τραπεζικής αργίας, καθώς η προθεσμία αυτή αυτόματα παρατείνεται μέχρι και για τρεις μέρες μετά την μελλοντική λήξη της τραπεζικής αργίας.

Όσοι οφειλέτες έχουν χρήματα και επιθυμούν, παρ' όλα αυτά, να πληρώσουν τα χρέη τους εν μέσω τραπεζικής αργίας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες οι υποχρεώσεις για την καταβολή βεβαιωμένων ή και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, είναι δυνατό να εκπληρώνονται μέσω web/internet banking, phone banking ή μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ's) ή με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών, χρεωστικών, προπληρωμένων κλπ) στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και  αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους παραπάνω τρόπους, όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, οι υφιστάμενες οφειλές δεν επιβαρύνονται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, πρόστιμα και προσαυξήσεις  ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν απόλλυνται οι ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί οι οφειλέτες.

Συνεπώς όλες οι αιτήσεις υπαγωγής σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών που υποβλήθηκαν από την 24η Ιουνίου 2015 και μετά με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής εντός τριών εργασίμων ημερών δεν έχουν απορριφθεί ή ακυρωθεί, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν οπότε οι φορολογούμενοι θεωρούνται ενταγμένοι σε ρυθμίσεις και δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν νέες αιτήσεις.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως και την 15η Ιουλίου, που λήγει η σχετική προθεσμία, χωρίς όμως καμιά υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών, δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουλίου. Η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης για όλους όσοι εντάχθηκαν ήδη στη ρύθμιση των 100 δόσεων από τις 24 Ιουνίου και μέχρι χθες καθώς και για όσους θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή σήμερα θα λήξει εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσει η τραπεζική αργία.