Ρωσία: Τα capital controls και η «απάντηση» στις κυρώσεις

«Αντίμετρα» στις βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία επιχειρεί να βρει το οικονομικό επιτελείο της χώρας. Σήμερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανακοίνωσε capital controls, τα οποία ουσιαστικά εστιάζονται κυρίως στους ξένους επενδυτές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε ότι τα μέτρα ελέγχου κεφαλαίου προορίζονται στο να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα.

Ο Μισούστιν είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», είπε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Παράλληλα, η Ρωσία ενεργοποιεί το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας που θα ξοδέψει έως 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (10,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά μετοχών σε ρωσικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Τα δύο σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Σε ενεργειακή «παγίδα» η Ε.Ε.: Πόσο θα κοστίσουν στην Ευρώπη οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

Η Ε.Ε. μπαίνει σε «πολεμική οικονομία» και βάζει στον πάγο τους κανόνες λιτότητας του Συμφώνου Σταθερότητας

Πηγή: politicus.gr