Τι κερδίζουν ΔΕΗ και MYTILINEOS από το mega deal των 2 δισ. ευρώ

 

Κίνηση μεγάλου βεληνεκούς αποτελεί το big deal που ανακοίνωσαν χθες η ΔΕΗ και η MYTILINEOS, κίνηση η οποία, πέραν του να έχει άμεσες ωφέλειες και να εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς στόχους κάθε ενός απο τους δυο εμπλεκόμενους, αποτυπώνει ταυτόχρονα, στην πράξη, τις στρατηγικές επιλογές που έχουν χαράξει οι διοικήσεις τους.

Η ΔΕΗ διευρύνοντας το πράσινο χαρτοφυλάκιό της κατά 2 περίπου Γιγαβάτ, εισέρχεται ταυτόχρονα δυναμικά σε τρεις νέες χώρες, Κροατία, Βουλγαρία και την λίαν απαιτητική και υποσχόμενη Ιταλία, καταφέρνοντας να “πατήσει” ακόμη πιο γερά πάνω στον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων και να υπηρετήσει το στρατηγικό της στόχο, να γίνει δηλαδή ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η MYTILINEOS, απο την άλλη, πέραν του ότι θα εισπράξει τα 2 δισ. ευρώ από τη συμφωνία πώλησης των φωτοβολταϊκών 2.000 MW, πιστοποιεί σε mega κλίμακα την επιτυχία της συνταγής «ανάπτυξη, κατασκευή, και πώληση έργων ΑΠΕ», συνταγή που έχει επιλέξει εξαρχής, και σε ανύποπτο χρόνο, να ακολουθήσει η διοίκησή της, όσον αφορά την αξιοποίηση των προκλήσεων και ευκαιριών της ενεργειακής μετάβασης.

Το big deal  καταδεικνύει επιπλέον τις δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο και το τι μπορεί να πετύχει με το κατάλληλο μάνατζμεντ.

Η συμφωνία ως γνωστόν, αφορά την πώληση στη ΔΕΗ 90 φωτοβολταικών πάρκων της Mytilineos σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, αξίας εως 2 δισ. ευρώ, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της περιοχής.

Η μεν Mytilineos θα κατασκευάσει και θα πουλήσει τα έργα με το «κλειδί στο χέρι» στη ΔΕΗ, η οποία με αυτά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών σε Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία, διευρύνοντας περαιτέρω το αποτύπωμά της στη ΝΑ Ευρώπη.

Δεν είναι μόνο ότι με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ μεγαλώνει κι άλλο, μπαίνει σε νέες αγορές, όπως η Ιταλία, την οποία είχε καιρό στο «ραντάρ», επεκτείνεται από τα Βαλκάνια έως την Αδριατική, ούτε μόνο ότι η Mytilineos βάζει στο ταμείο ζεστό χρήμα 2 δισ. ευρώ.

Είναι ότι δεν έχει ξαναγίνει ελληνικός όμιλος που αναπτύσσεται στα Βαλκάνια, να έρχεται σε μια τόσο μεγάλη συμφωνία, με άλλον ελληνικό όμιλο, που να δημιουργεί μεγάλη αξία για αμφότερους, από την οποία να μεγεθύνονται και οι δύο στο εκτός Ελλάδας τερέν. Έχουμε μια κίνηση που δείχνει τη δύναμη πυρός, το διεθνή αντίκτυπο και τις δυνατότητες δυο κορυφαίων εθνικών ενεργειακών παικτών να ανοίξουν τα φτερά τους στη ΝΑ Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα στο energypress.gr