Κι όμως η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα έχει επιπτώσεις στον Έλληνα αγρότη

Μια καίρια και εξαιρετικά επίκαιρη παρέμβαση που αφορά τις προοπτικές του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος σε συνάρτηση με την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλίευσα στο Facebook.

Την υπογράφει ένας κατεξοχήν γνώστης του θέματος, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περίοδο 2015-2019 ως υπεύθυνος για την ΚΑΠ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης,  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας της Ελλάδας και τις Διεθνείς Σχέσεις.

Ο κ. Κασίμης επισημαίνει ότι: 

-Ακόμα κι αν ο ορίζοντας της ένταξης της Ουκρανίας είναι δεκαετής, ο χρόνος αυτός είναι σχετικά κοντινός, εφόσον ο σχεδιασμός του κοινοτικού προϋπολογισμού γίνεται σε προοπτική επταετών κύκλων και προγραμματικών περιόδων.

 -Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο η ένταξη της Ουκρανίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγροτικές ενισχύσεις προς τους Έλληνες αγρότες, με δεδομένο ότι σήμερα η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά τη Μάλτα σε ανά εκτάριο ενισχύσεις, με ποσά υπερδιπλάσια του κοινοτικού μέσου όρου. 

-Με δεδομένες τις τεράστιες αγροτικές εκτάσεις  και εκμεταλλεύσεις της Ουκρανίας, προς τις  οποίες θα κατευθυνθεί σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων, το σημερινό επίπεδο ενισχύσεων δεν θα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο δυσμενής αν συνυπολογιστούν και οι διαθέσιμοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων, εφόσον η εντονότατη οικονομική υστέρηση της Ουκρανίας -ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου- θα την καταστήσει προνομιακό δικαιούχο και σ’ αυτόν τον τομέα.

-Εφόσον το ποσοστό των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού που αφορούν την ΚΑΠ βαίνει τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειούμενο, εκ των πραγμάτων θα υπάρξει βαθιά περαιτέρω αναπροσαρμογή στα προγράμματα ενισχύσεων ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, θα έπρεπε αντιθέτως να εξασφαλιστεί αύξηση των πόρων. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Χαράλαμπου Κασίμη: 

https://www.facebook.com/charalambos.kasimis/posts/pfbid0xT6TXBXpMcbjuSmgD5mwLbJnmqQ9XksViRutk681ZwTUzDxtELuK15gysMA8P2iml

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μοιάζουν με επείγον σήμα συναγερμού, πολύ περισσότερο που υπάρχει σιγή ασυρμάτου γύρω απ’ το θέμα, τόσο από το αρμόδιο υπουργείο όσο και από τα αντίστοιχα επιτελεία των κομμάτων. Είναι επείγουσα ανάγκη να μπει το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση και να υπάρξουν άμεσα σχέδια και ιεραρχημένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Πολύ περισσότερο εφόσον η επισιτιστική κρίση είναι λόγω του πολέμου και των παρεπόμενων κερδοσκοπικών παιχνιδιών ήδη εδώ, αλλά ουδείς αρμόδιος φαίνεται να ανησυχεί, πολύ δε περισσότερο να ασχολείται.      

 

Πηγή: politicus.gr