Τράπεζα Πειραιώς: Το 27% βγάζει στο placement το ΤΧΣ μετά το ράλι των προσφορών

Την πώληση του συνολικού ποσοστού (27%) που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ στην έκτακτη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα, Δευτέρα, στις 10 το πρωί και ήδη η προσφορά έχει υπερκαλυφθεί κατά 2,5 φορές, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται έντονο τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Με ανακοίνωσή του το ΤΧΣ επιβεβαίωσε την Κυριακή τη διάθεση του 22% (275.080.789 μετοχές) με δυνατότητα επέκτασης στο 27% (62.518.361 μετοχές) -εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες για σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς.

Το εύρος των τιμών προσφοράς διαμορφώνεται μεταξύ 3,70 ευρώ (μέση τιμή κλεισίματος εξαμήνου) και 4 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής), όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Θυμίζεται ότι η μέθοδος της δημόσιας προσφοράς -η οποία εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της Εθνικής- έχει ως αποτέλεσμα την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ με discount. 

Το εύρος του discount είναι αυτό που καθορίζει, μεταξύ άλλων, την επιτυχία του placement και εξαρτάται τόσο από το ύψος της ζήτησης όσο και από την τιμή στην οποία θα γίνουν τα bids από τους θεσμικούς, κυρίως, επενδυτές. Θυμίζεται ότι στην περίπτωση της Εθνικής, το discount περιορίστηκε στο 2,5% έναντι της τιμής τελευταίου κλεισίματος πριν το placement.

Το τίμημα που θα εισπράξει συνολικά το Δημόσιο μπορεί να ανέλθει έως τα 1,34 δισ. ευρώ (εφόσον διατεθεί το 27%) ή τα 1,086 δισ. ευρώ (για το 22%). Θυμίζεται ότι τα έσοδα του ΤΧΣ από την πώληση των μετοχών του στις τράπεζες πιστώνονται απευθείας στην απομείωση του χρέους στον ESM.

Όσον αφορά στο μείγμα της διάθεσης, το 85% των μετοχών θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και funds και το 15% σε εγχώριους επενδυτές, με το 30% εξ αυτών να ικανοποιεί τη ζήτηση λιανικής και το 70% τη ζήτηση εγχώριων θεσμικών επενδυτών.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι όπως αποσαφηνίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΤΧΣ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των όρων της συναλλαγής μέχρι την ολοκλήρωσή της. Αυτό σημαίνει ότι δύναται κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια “να αποφασίζει, να καθορίζει και να ανακοινώνει δημοσίως ένα στενότερο εύρος εντός του εύρους τιμών ή/και να προσδιορίζει μία ενδεικνυόμενη τιμή”. Το ίδιο ισχύει και για το μείγμα της διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών, το οποίο πάντως δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% για τους εγχώριους επενδυτές.

Το χρονοδιάγραμμα του placement

– Δευτέρα 4 Μαρτίου: Έναρξη της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

– Τετάρτη 6 Μαρτίου: Λήξη της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

– Πέμπτη 7 Μαρτίου: Ανακοίνωση της τιμής προσφοράς από το ΤΧΣ και την τράπεζα και αναλυτική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς.

– Τρίτη 11 Μαρτίου: Πίστωση των μετοχών στις μερίδες των επενδυτών.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το ΤΧΣ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του, στη συνεδρίασή του στις 04 Μαρτίου 2024, και αφού ενημερώθηκε από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς για τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν στην Προσφορά κατά 62.518.361 Προσφερόμενες Μετοχές (το “Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους  Προσφοράς”)  και  το  σύνολο των Προσφερόμενων  Μετοχών  αυξάνεται  από 275.080.789 σε 337.599.150.
 
Η κατανομή οποιωνδήποτε Μετοχών του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς που δύνανται να πωληθούν μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς είναι στην αποκλειστική κρίση του ΤΧΣ, ενεργώντας υπό την ιδιότητά του ως Πωλητή Μετόχου.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού Ενημερωτικού Δελτίου, οι επενδυτές θα ενημερώνονται για την κατανομή των μετοχών που σχετίζονται με το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς μέσω της δημοσίευσης της αντίστοιχης ανακοίνωσης προς τους επενδυτές στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α., στην ιστοσελίδα της Πειραιώς Holdings και στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ.

Πηγές ΤΧΣ: Το ζωηρό ενδιαφέρον σηματοδοτεί τη συνεχώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών

Με εξαιρετικές προοπτικές προχωρά η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς τα μηνύματα και το ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ζωηρό, αναφέρουν πηγές του ΤΧΣ.

Οι προθέσεις που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα από πλειάδα διεθνών funds, κατά τη διάρκεια επαφών στελεχών του Ταμείου με πληθώρα επενδυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαμόρφωσαν ένα κλίμα ισχυρής ζήτησης για τις μετοχές του Ταμείου στην τράπεζα και ήδη οι πρώτες σημερινές πληροφορίες από την πορεία της διάθεσης αναφέρουν ότι με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, σημειώθηκε υπερκάλυψη μέσα σε 2 ώρες, με προσφορά περισσότερων από 4 δισ. ευρώ!

Η ισχυρή ζήτηση οδήγησε σε άμεση ανταπόκριση του Ταμείου, που με έκτακτη συνεδρίαση πριν από λίγη ώρα αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε σήμερα η Δημόσια Προσφορά. Αναμένεται συνεπώς η παράλληλη διαδικασία του book building να ολοκληρωθεί με μεγάλη υπερκάλυψη από τους επενδυτές, σηματοδοτώντας τη συνεχώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις της και δη των τραπεζών.

Το 27% της Τράπεζας Πειραιώς διατίθεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και παράλληλα στο εξωτερικό, με τελική τιμή διάθεσης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ ανά μετοχή. Η Δημόσια Προσφορά ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 6 Μαρτίου με το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών να παραμένει ανοιχτό από τις 10:00 πμ και έως τις 17:00 μμ, εκτός από την τελευταία ημέρα της Δημόσιας Προσφοράς, οπότε και θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Θυμίζουμε ότι το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου πέτυχε ένα σερί αποεπενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα) που έφερε στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,45 δισ. ευρώ και “άνοιξε” την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά. 

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς γίνεται στην ιδανική στιγμή και ως προς τις επιδόσεις της τράπεζας που επιβεβαιώνουν την πλήρη εξυγίανση και εντυπωσιακή επιστροφή σε ανάπτυξη και κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΧΣ.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, παράγοντας €0,25 κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε €0,80 και 17%. Αντίστοιχα, το 2023 έκλεισε για την Τράπεζα Πειραιώς με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υπερέβησαν πάνω από το 1 δισ. ευρώ (1,047 δισ. ευρώ) ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 531 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το 2023 κατά 5%, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,5%, φτάνοντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με εφαλτήριο τις εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις, η διοίκηση της Πειραιώς έθεσε στόχο για την περίοδο 2024-2026 ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισ. ευρώ και μέρισμα 50% των κερδών από το 2025, καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστική την Τράπεζα στην επενδυτική κοινότητα. 

Σύμφωνα με τις πηγές του ΤΧΣ, η επιτυχής πώληση της συνολικής συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες, ένας στόχος που θα αποφέρει μεν σημαντικά κεφάλαια στα κρατικά ταμεία αλλά που έχει κυρίως στρατηγικό χαρακτήρα και όχι ταμειακό καθώς η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, θα επιτρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα να στηρίξει πιο δυναμικά την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και μακροπρόθεσμα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.