Το 30% της ζημιάς από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% θα πάρουν πίσω από το κράτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων

To 30% της εισοδηματικής απώλειας που υφίστανται φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της αναγκαστικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης που έχουν συμφωνήσει να εισπράττουν από χιλιάδες ενοικιαστές θα το πάρουν πίσω με την μορφή έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία για τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττομένων από τον κορωνοϊό, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιελήφθη διάταξη με την οποία προβλέπεται για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, έκπτωση από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής από 31-7-2020 και μετά (δηλαδή από φόρο εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν φέτος) ποσοστού 20% υπολογιζόμενου επί του τμήματος των μισθωμάτων το οποίο εισπράττουν τελικά, μετά την αναγκαστική μείωση κατά 40%. Προβλέπεται δηλαδή έκπτωση ίση με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί ως ποσό στο 30% του απωλεσθέντος 40%. Π.χ. σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια!

Ουσιαστικά κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με την μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝ.Φ.Ι.Α. ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Κατά τα λοιπά, η τροπολογία περιλαμβάνει τις διατάξεις με τις οποίες υλοποιούνται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για:

α) τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα εισιτήρια του κινηματογράφου

β) τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων) και τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (καφέ, τσάι, γάλα σόγιας, σοκολατούχο γάλα, φρουτοχυμοὐς, νέκταρ χυμών, τονωτικά παρασκευάσματα, ισοτονικά παρασκευάσματα, ενεργειακά ποτά και πόσιμους ηλεκτρολύτες)

γ) την παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο και δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής καθώς και την αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά 4 μήνες για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υφίστανται αναγκαστικές εισοδηματικές απώλειες λόγω μείωσης των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%

δ) την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινοτικού προγράμματος SURE για την διασφάλιση της εργασίας μέσω επιδότησης αποδοχών

ε) την επέκταση της μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 40% μέχρι και τον Αύγουστο για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού

Τέλος, με άλλη σημαντική διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται ότι:

α) η απλή παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα δίδεται μόνο για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31-10-2020 και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, για λόγους αμιγώς οικονομικής ενίσχυσης και των τουριστικών αυτών επιχειρήσεων.

β) αυξάνεται από 60% σε 70% το ποσοστό επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας το οποίο δικαιούνται να εισπράττουν οι Ο.Τ.Α.

γ) το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα ανέρχεται, ειδικά για το έτος 2020, σε ποσοστό 40% επί του αρχικώς υπολογισθέντος ανταλλάγματος, για να διευκολυνθούν επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού, της αναψυχής και της εστίασης ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία.