Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

Με 448 ψήφους υπέρ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταψήφισαν 197 ευρωβουλευτές.

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος. H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Την ίδια διαδικασία ξεκίνησε η Κομισιόν κατά της Πολωνίας, τον Δεκέμβριο του 2017.

Υπό το άρθρο 7 τα κράτη μέλη της ΕΕ διερευνούν κατά πόσο οι κατηγορούμενες χώρες κινδυνεύουν να παραβιάζουν τους κανόνες και τις αξίες του μπλοκ.

Η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο στην απίθανη περίπτωση που τα υπόλοιπα 27 μέλη συμφωνούν.

Από την εποχή που ο Βίκτορ Όρμπαν (φωτογραφία) ανέλαβε την εξουσία, το 2010, έχει ασκήσει πιέσεις στα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχει αρνηθεί να δεχθεί αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συχνά διαμαρτυρηθεί, έχει αποτύχει να σταματήσει αυτό που οι επικριτές του περιγράφουν ως αυξανόμενο απολυταρχισμό.

Μιλώντας στην ολομέλεια, την Τρίτη, ο Ορμπαν τόνισε ότι δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα παραμείνει στις πολιτικές του.

Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι η προσχώρηση της Ουγγαρίας στην ΕΕ υπήρξε «εθελούσια πράξη που βασίστηκε σε απόφαση στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας, με ευρεία συναίνεση από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα» και υπογραμμίζει ότι η εκάστοτε ουγγρική κυβέρνηση έχει καθήκον να αποτρέψει τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ.

Οι κυριότερες ανησυχίες του ΕΚ αφορούν τα εξής:

-τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος,
-την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας,
-τη διαφθορά και τις συγκρούσεις συμφερόντων,
-την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων,
-την ελευθερία της έκφρασης,
-την ακαδημαϊκή ελευθερία,
-την ανεξιθρησκεία,
-το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι,
-το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση,
-τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων,
-τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και
-τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.