Ενέργεια: Έκκληση στην Ε.Ε. να παρέμβει για τις τιμές απευθύνουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες

Πρόκειται μεταξύ άλλων για Ευρωπαϊκές Ενώσεις βιομηχανιών από τους κλάδους του τσιμέντου, του χάλυβα, του μετάλλου, του γυαλιού, του χαρτιού, των κεραμικών, των λιπασμάτων, των χημικών οι οποίες έχουν δει το κόστος της παραγωγής να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Σε κοινή τους επιστολή προς την ΕΕ επισημαίνουν ότι «η σημερινή περίοδος των αφόρητα υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη υπονομεύει ήδη τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την εξασφάλιση προσιτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η οποία απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ».

Η κρίση των τιμών της ενέργειας έχει πλήξει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τους τελευταίους μήνες οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 4 με 5 φορές, φτάνοντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, οι τιμές του άνθρακα τριπλασιάστηκαν από την αρχή του έτους.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο της ανακοίνωσης των βιομηχανικών ενώσεων είναι εκείνο που αναφέρονται στους λόγους για αυτήν την κατάσταση, εκτιμώντας ως βασικότερο «την κερδοσκοπία της χρηματοπιστωτικής αγοράς από χρηματοοικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds και των εμπορικών οίκων εμπορευμάτων«.

Σημειώνονται ακόμα οι ανισορροπίες στην αγορά φυσικού αερίου, η εποχιακή μειωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η μειωμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, το κλείσιμο ανθρακωρυχείων και το αυξημένο κόστος άνθρακα που μετακυλίεται στο τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει αναγκάσει πολλούς μεγάλους καταναλωτές βιομηχανικής ενέργειας να περιορίσουν την παραγωγή τους ή και να κλείσουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις τους, αναφέρει η επιστολή.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών ενέργειας έχει επηρεάσει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων των τομέων εντατικής χρήσης ενέργειας, καθώς είναι πιο εκτεθειμένοι σε δραματικές αυξήσεις τιμών. Το ενεργειακό κόστος αποτελεί υψηλό μερίδιο του κόστους παραγωγής και δραστηριότητάς τους.

Οι Ενώσεις προειδοποιούν ότι «μια παρατεταμένη περίοδος αφόρητα υψηλών τιμών ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες, μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών εταιρειών και αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Επιπλέον, η κρίση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των επενδύσεων απανθρακοποίησης και τα υφιστάμενα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη.

Πηγή: politicus.gr