Του λόγου το αληθές

Γράφει ο Κώστας Μελάς

 

H Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποίησε ήδη από τον Ιούνιο του 2021 στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας έξαρσης του πληθωρισμού επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η αποδιεθνοποίηση της παραγωγής και η κλιματική αλλαγή, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό μακροχρόνια» σημείωσε ο Διοικητής  της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα «Η Τράπεζα της Ελλάδος ως θεσμός και ως πυλώνας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: Μια ιστορική αναδρομή» (1).

Ειλικρινά, η δήλωση αυτή, με παραξένεψε, διότι είχα την εντύπωση ότι οι προβλέψεις της ΤτΕ αλλά και της ΕΚΤ ήταν καθησυχαστικές ως προς την εξέλιξη των ρυθμών πληθωρισμού και των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως ανεξαρτήτως των εντυπώσεων που εγώ είχα σχηματίσει, ανέτρεξα στην αναφερομένη Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής όπου υπάρχει ο παρακάτω Πίνακας με τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα.   

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν στον Πίνακα, ο ΕνΔΤΚ για το 2021 ,προβλέπεται ότι θα είναι αρνητικός (-0,7%). Για το 2022 αντίστοιχα προβλέπεται στο (+0,4%). 

Για το 2021 γνωρίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat ο ρυθμός πληθωρισμού έκλεισε στο +4,4%. 

Και για το 2022 προφανώς θα είναι υπερπολλαπλάσιος  του προβλεπόμενου (+0,4%) της ΤτΕ. 

Επομένως η εντύπωσή μου ήταν σωστή. Άλλωστε υπάρχει πληθώρα δηλώσεων των ιθυνόντων της ΕΚΤ για του λόγου το αληθές.    

(1)

https://www.bankofgreece.gr/enimerosi/grafeio-typoy/anazhthsh-enhmerwsewn/enhmerwseis?announcement=f7fa41e3-f791-4dad-bda5-afe7593db866

Πηγή: politicus.gr