Τράπεζες: Σε ποια τμήματα θα ψαλιδιστεί το προσωπικό

«Μαχαίρι» στο λειτουργικό κόστος καλούνται να βάλουν από τις εποπτικές αρχές και το 2019 οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού τους και της ευθυγράμμισης με τα νέα δεδομένα, μεταξύ αυτών και τη δυσκολία αύξησης της κερδοφορίας, γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day.gr.

Στο μέτωπο των εργαζομένων, οι πληροφορίες επιμένουν ότι την επόμενη χρονιά θα δουν την πόρτα εξόδου 4.000-5.000 τραπεζοϋπάλληλοι.

Σε αντίθεση, όμως, με τις αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, εφεξής αυτές δεν θα συνοδεύονται από «πλούσια» προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αλλά μόνο με το ποσό της αποζημίωσης.

Επί της ουσίας, οι υπάλληλοι θα κληθούν από την τράπεζα να κάνουν χρήση των «νέου τύπου» προγραμμάτων αποχώρησης -συμπεριλαμβανομένων και πακέτων part time απασχόλησης- με μικρές αποζημιώσεις, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στο «πακέτο» των απολύσεων. Συρρίκνωση, όμως, θα υπάρξει και στο δίκτυο των καταστημάτων, όπου εκτιμάται ότι το 2019 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κλείσουν αθροιστικά πάνω από 250 καταστήματα.
Νέες… δεξιότητες

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι το 2019 θα αποχωρήσουν εργαζόμενοι, οι οποίοι επί χρόνια ασχολούνταν με τις χορηγήσεις και με σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα (κυρίως στις μονάδες Private Banking), που επί τους παρόντος και τουλάχιστον για το 2019 δεν θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των τραπεζών.

Αντίθετα, η νέα εποχή επιβάλλει την ενίσχυση των μονάδων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διαβάστε περισσότερα στο euro2day.gr