Τρεις συμβουλές του Γουόρεν Μπάφετ για επιτυχημένες επενδύσεις

Αν κάποιος ξέρει από επενδύσεις αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ. Γνωστός και ως ο… «Σοφός της Όμαχα», ο Μπάφετ μοιράζεται συχνά τα επενδυτικά «μυστικά» του, τόσο στην ετήσια επιστολή που στέλνει στους μετόχους της εταιρείας του, όσο και δημοσίως.

Αυτές είναι οι πιο διάσημες συμβουλές του:

  1. Αγόραζε μετοχές σαν να αγοράζεις μια ολόκληρη επιχείρηση

Πριν σαράντα χρόνια, ο Μπάφετ εξήγησε στους μετόχους της Berkshire Hathaway την φιλοσοφία του στις επενδύσεις: «Όταν διαλέγεις σε ποιες μετοχές να επενδύσεις είναι σαν να αξιολογείς μια επιχείρηση πριν την αγοράσεις». Τα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο ίδιος, παραμένουν αναλλοίωτα στην πάροδο του χρόνου: Πρώτον, προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργεί η εταιρεία. Δεύτερον, για να επενδύσει, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές επιτυχίας. Τρίτον, η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να είναι ειλικρινής και ικανή και τέταρτον, η επιχείρηση ή η μετοχή, θα πρέπει να προσφέρεται σε ελκυστική, ή τουλάχιστον λογική, τιμή.

  1. Αναζήτησε εταιρείες που έχουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ο μεγαλοεπενδυτής έχει πολλάκις υποστηρίξει ότι επενδύει σε επιχειρήσεις που έχουν «τάφρους». Ο όρος (“moat” στα αγγλικά) καθιερώθηκε από τον ίδιο, το 1999, και αναφέρεται στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει μια εταιρεία έναντι μιας άλλης που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο. Δύο παραδείγματα τέτοιων «τάφρων», σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να έχεις ένα πανίσχυρο εμπορικό σήμα παγκοσμίως ή να έχεις πολύ χαμηλά κόστη παραγωγής.

  1. Απόφυγε τις συχνές αγοραπωλησίες μετοχών

Σε μια από τις πιο πρόσφατες επιστολές του στους μετόχους της Berkshire, o Μπάφετ αναφέρθηκε στο, διάσημο πλέον, στοίχημα που είχε βάλει πριν μια δεκαετία περίπου. Στοιχημάτισε 1 εκατ. δολάρια ότι, μακροπρόθεσμα, μια επένδυση σε ένα fund του S&P 500 έχει μεγαλύτερες αποδόσεις απ’ ότι η επένδυση σε ένα ενεργό χαρτοφυλάκιο διαχείρισης. Η χρηματιστηριακή Protege Partners αποδέχτηκε το στοίχημα και το έχασε, αφού ο Μπάφετ έβγαλε πάνω από 2,2 εκατ. δολάρια. Ο Μπάφετ, υποστηρίζει ακόμα και σήμερα ότι, τις περισσότερες φορές κοστίζει περισσότερο να κάνεις συνεχώς αγοραπωλησίες, απ’ ότι να επενδύεις σε μια μετοχή μακροπρόθεσμα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην τελευταία του επιστολή προς τους μετόχους «όσο είμαι στο «τιμόνι» της Berkshire Hathaway, οι κερδοφόρες χρονιές του δείκτη S&P 500 ξεπερνούν τις χρονιές που έχει καταγράψει απώλειες».