Τσίπρας εναντίον Κυβέρνησης για ΔΕΗ με αιχμές για "κρυφό σχέδιο"

Ευθείες αιχμές για σκοπιμότητα που δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον άφησε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της Κυβέρνησης για τη ΔΕΗ αλλά και τη διαδικασία Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επ αυτού  μίλησε για εκχώρηση και μάλιστα "επί πληρωμή. Δίνετε 150 εκατ από το δημόσιο ταμείο για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ το οποίο λέτε ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να κοστίζει 1,5 δις".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αφήνει "ορθάνοιχτη την πόρτα για επιθετική εξαγορά. Ελπίζω να μη σχεδιάζετε τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή που στην πράξη θα πρόκειται για σχέδιο συγχώνευσης με άλλες εταιρείες". 

Σταχυολογώντας την παρέμβασή του στη Βουλή, ο Α. Τσίπρας είπε για: 

Κυβέρνηση

χωρίς να έχετε ασφυκτικές πιέσεις γιατί δεν έχετε ούτε τρόικα ούτε μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο αίσθημα της ανασφάλειας. 
Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά κι εσείς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες χωρίς σχέδιο, μόνο με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυξήσεις στο ρεύμα

Εξαγγείλατε υποτίθεται μεγαλόπνοο σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα, με ένα πακέτο  μόλις 150 εκ.
Και μας είπατε μάλιστα ότι με αυτό το πακέτο θα αντιμετωπίσετε τα τα τιμολόγια στο ρεύμα. 

Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους λογαριασμούς ή μας δουλεύετε ψιλό γαζι.

Μόνο οι αυξήσεις στη χονδρική αναμένεται να υπερβούν το ένα δις μέχρι τον Μάρτιο.
Και εσείς λέτε ότι θα λυθεί με 150 εκ.
Και το μέσο νοικοκυριό θα δεί, παρά την επιχορήγηση των 9 ευρώ, θα δει αυξήσεις της τάξης τουλάχιστον  30%. 

Ακρίβεια 

Δεν δίνετε την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης και τον καλείτε να γκουγκλάρει για να βρει τις χαμηλότερες τιμές. όταν  1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές στο Α’ εξάμηνο και άλλες τόσες δήλωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές το επόμενο εξάμηνο σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.


Κατώτατος μισθός 

Χθες στη Γερμανία κέρδισε τις εκλογές ο κος Σόλτς, με σχέδιο αύξηση 24% στο ημερομίσθιο. Σε άλλες χώρες οι αυξήσεις είναι γραμμικές. Στην Ελλάδα τι έχει γίνει; Μείωσε η κυβέρνηση Σαμαρά κατά 192 ευρώ. Και κατά 280 ευρώ για τους νέους μέχρι 25 ετών.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυξήσαμε το μισθό κατά 75 ευρώ (11%) και  κατά 162 ευρώ (27%) για τους νέους έως 25 ετών. Και υποσχεθήκαμε προεκλογικά αύξηση 7,5%+7,5% τη διετία.

Υποσχεθήκατε ψευδώς ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό σε ποσοστά διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης.
Και σας ερωτώ : Ανακοινώνετε ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, κοντά 6%.Γιατί δεν ανακοινώσατε αντίστοιχα αύξηση του μισθού στο 12% ;

Μήπως σας κρατάνε αφήνουν αυτοί οι οποίοι κερδίζουν με τη συμπίεση των μισθών και τη μείωση φορολογίας των κερδών και των μερισμάτων εκατομμύρια ευρώ.
Να μας πείτε τώρα τι θα κάνετε με τον κατώτατο μισθό. Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό. 

ΑΜΚ ΔΕΗ

Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αν δεν κάνω λάθος, δεν είπε κουβέντα για την ΑΜΚ της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά. Αλήθεια , δεν γνωρίζατε αυτή την εξέλιξη; Εφόσον γνωρίζατε γιατί δεν την εξαγγείλατε; 

Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και για ποιους το κάνετε. 
Γι’ αυτό και το κρύψατε, γι’ αυτό και η εκχώρηση της ΔΕΗ πάει να γίνει αστραπιαία και αιφνιδιαστικά. 
Όπως υποθέτω  πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και κάποιοι άλλοι, που έστησαν κερδοσκοπικό χορό στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφέλειας στη χώρα.

Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ (του ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρείας, όπως όλοι θα προεξοφλούσαν – με βάση και τα κυβερνητικά πανηγύρια – αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης.

Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές;

ΔΕΗ


Τι μας λέτε ακριβώς; Ότι το 34 είναι ίδιο με το 51. Ότι το δημόσιο θα είναι πλέον "ισχυρή μειοψηφία" με τα ίδια δικαιώματα που είχε ως πλειοψηφία. Αφήνετε ορθάνοιχτη την πόρτα για επιθετική εξαγορά. Ελπίζω να μη σχεδιάζετε τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή που στην πράξη θα πρόκειται για σχέδιο συγχώνευσης με άλλες εταιρείες.

Μας λέτε ότι τα επόμενα 5 χρόνια η ΔΕΗ θα απογειωθεί.  Εσείς εισάγετε νέο όρο: Της εκχώρησης και μάλιστα επί πληρωμή. Δίνετε 150 εκατ από το δημόσιο ταμείο για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ το οποίο λέτε ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να κοστίζει 1,5 δις.

Ποιος εμπνεύστηκε αυτή την ΑΜΚ ειδικού σκοπού; Αποκλείετε τους παλιούς μετόχους; Με ποια σκοπιμότητα; Το ίδιο είχατε κάνει και με την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Ποιο κρυφό σχέδιο έχετε για τη ΔΕΗ;

Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, το μεγάλο κόλπο που στήσατε με την εκχώρηση της ΔΕΗ είναι ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα εις βάρος των σημερινών και των επόμενων γενιών Ελληνίδων και Ελλήνων. Θα φανεί εάν είναι και προμελετημένο. Δεν θα περάσει έτσι.
Ούτε θα λήξει με μια απόφαση ΔΣ. 
Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Και θα αναζητηθούν σε βάθος.