Τσίπρας για εργασιακά: Η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμό συμπίεσης μισθών και εισοδημάτων

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα σε 60 μέρες, με τις παρεμβάσεις της στα εργασιακά δημιούργησε ένα μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εισοδημάτων, αντίστοιχο με εκείνον που προωθήθηκε με τα μνημόνια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά έκανε και αυτοκριτική, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρή στις φορολογικές ελαφρύνσεις, πιο αποφασιστική στον πόλεμο κατά των «παράκεντρων εξουσίας» αλλά και να έχει κάνει πιο βαθιές τομές στην κοινωνία και περισσότερα για την κοινωνική αλλαγή. 

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει ισχυρή αντιπολίτευση, από τη θέση του ισχυρού προοδευτικού  και δημοκρατικού πόλου, προκειμένου να μην γκρεμιστούν όσα έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Για τα εργασιακά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεκίνησε «ξηλώνοντας» το βασικό λόγο απόλυσης και την προστασία των «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» ενώ τώρα, με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταργεί βασικές αρχές της εργασιακής προστασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Συγκεκριμένα, είπε ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, στην ουσία καταργείται η επεκτασιμότητα των συμβάσεων, η ρήτρα της ευνοϊκότερης ρύθμισης καθώς και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. 

Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας στην πραγματικότητα δεν θα μπορούν να διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι. 

Αυταρχισμός και νεοφιλελευθερισμός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι προωθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην «επαρχιώτικη εκδοχή του», ανοικοδομώντας το κράτος της δεξιάς, επαναφέροντας τον αυταρχισμό και με απαράδεκτες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σχετικά με τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δίνουν λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους» αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη, η οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, σημαίνει όφελος μέχρι 200 ευρώ το χρόνο για το 90% των επιχειρήσεων που είναι μικρομεσαίες και έχουν ετησίως κάτω από 5.000 ευρώ κέρδη, ενώ την ίδια στιγμή συνεπάγες όφελος 40.000 ευρώ το χρόνο για το 10% των εταιρειών, που έχουν κέρδη 1 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνει «δώρα» σε «φίλους του και ανέφερε ως παραδείγματα τον δανεισμό του ομίλου Λάτση για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στο Ελληνικό, των πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων (όπου ο όμιλος Λάτση διαθέτει το 35%) μέσω χρηματιστηρίου, την παροχή δυνατότητας επιδότησης σε επιχειρήσεις courrier και διανομής τύπου, «γνωστών συμφερόντων», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Ασφαλιστικό

«Προωθείται ιδιωτικοποίηση κοινωνικής ασφάλισης που θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις. Ποια είναι η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο; Ποιος ωφελείται;

Δεν έχουμε πάρει απάντηση, πώς να πει η κυβέρνηση ότι το κάνει για να κομίσει όφελος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες; 

Διότι το ασφαλιστικό μας είναι βιώσιμο και δεν υπάρχει καμμία μελέτη που να λέει ότι πρέπει να ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό». 

Προσφυγικό

«Υποκρισία και στο προσφυγικό πρόβλημα. Τώρα η Ν.Δ. ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί γεωπολιτικό φαινόμενο». 

Συμφωνία των Πρεσπών

«Πολεμηθήκαμε και λοιδωρηθήκαμε επειδή  υποστηρίξαμε την πατριωτική συμφωνία των Πρεσπών. Και οι δήθεν Μακεδονομάχοι έρχονται τώρα και λένε ότι θα τιμήσουν τη συμφωνία».

Ελληνοτουρκικά

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το ότι χάρη στη συμφωνία των Πρεσπών κέρδισε πολιτική πρωτοβουλία στην Ε.Ε. και κερδίσαμε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, τις οποίες όμως δεν είδαμε να αξιοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. 

Έχω την αίσθηση ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας επιστρέφει στην πολιτική της αδράνειας και της ανοχής, η οποία φοβάμαι ότι θα κοστίσει στη χώρα ακριβά.»

Τέλος ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους 4 άξονες του σχεδίου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εξής:

  1. Δίκαιη ανάπτυξη. Ανταγωνιστικότητα όχι μόνο με τιμές -είπε ο κ. Τσίπρας- αλλά με ποιότητα, μέσα από την έρευνα, για μια οικονομία της γνώσης και όχι έντασης εργασίας. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ψηφιακή οικονομία, σύνδεση τουρισμού με παραγωγή. Στήριξη νέων αγροτών και νέων συνεταιριστικών σχημάτων. Η μονόπλευρη έμφαση στον τουρισμό και το Real Estate δεν οδηγεί πουθενά. Δεν μπορεί η οικοδομή να φέρει και πάλι την ανάπτυξη. Δεν αρκούν οι οριζόντιες παρεμβάσεις, χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές. Στην οικοδομή, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και στην ενέργεια στροφή στις πράσινες μορφές. Η εργασία πρέπει να είναι στο επίκεντρο, με αύξηση των μισθών, κλαδικές συμβάσεις και προστασία των εργαζομένων. Η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
  2. Οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Αρχίσαμε ήδη -υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- και βάλαμε τα θεμέλια, αλλά τώρα πρέπει να πάμε πιο μπροστά, με περιορισμό των ανισοτήτων. Με ισότητα αποτελέσματος και όχι μόνο ισότητα ευκαιριών, όπως υποστηρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι αντίπαλοί μας. 
  3. Η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, έθεσε τις βάσεις για μια διοίκηση με λογοδοσία που θα σέβεται τους πολίτες και θα ελέγχει την τήρηση των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας. Ψηφιακό Δημόσιο, με αναβάθμιση υποδομών και διασύνδεση συστημάτων. 
  4. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Ένα Κράτος που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και την ίδια ώρα θα διευρύνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, είναι ο στόχος μας είπε ο κ. Τσίπρας.