Βίσκο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους συνεχίζει να επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιγκνάσιο Βίσκο, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Ιταλός τραπεζίτης στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Δεδομένου ότι παρατηρούμε επίσης μια σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας, πρέπει να περιμένουμε ότι αυτό θα φανεί και στον υποκείμενο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο ίδιος από το Γκαντιναγκάρ της Ινδίας, όπου συμμετέχει σε συνάντηση των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της G20.

«Η ΕΚΤ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα επιτευχθεί ο στόχος του 2% – η εντύπωσή μου είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί ταχύτερα», δήλωσε ο Βίσκο, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, σε συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές αν αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της αύξησης των επιτοκίων ή αν συνεχιστεί η σύσφιξη στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα το κάνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα σήμαινε ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέλθει στο 4% από 3,5% τώρα.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουμε πάρα πολλά και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Βίσκο. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα, οπότε πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι και να αποφασίζουμε με βάση τις εισερχόμενες πληροφορίες».

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίν Νάγκελ, δήλωσε τη Δευτέρα στο Bloomberg ότι αναμένει άλλη μια αύξηση τον τρέχοντα μήνα και ότι οποιαδήποτε κίνηση τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από τα τότε δεδομένα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ιδιαίτερα για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος είναι πιο επίμονος. Τον περασμένο μήνα αυξήθηκε στο 5,4%, αν και η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Ο Βίσκο, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί αργότερα φέτος, δήλωσε βέβαιος πως η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει το έργο της χωρίς να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να έχουμε ύφεση», είπε. «Μπορούμε να αποπληθωρίσουμε την οικονομία χωρίς ύφεση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό».