«Χαμηλώνει» ο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου - Τι αλλάζει στις καθημερινές συναλλαγές

Και με τη «βούλα» του κράτους χαμηλώνει ο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου: Η Αθήνα πήρε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και έτσι νομοθετεί τις επόμενες ημέρες τη «μονιμοποίηση» του καθεστώτος μειωμένου κατά 30% Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε 5 ελληνικά νησιά. Η ισχύς του συγκεκριμένου καθεστώτος έληγε στις 30 Ιουνίου όμως η ελληνική πλευρά εξασφάλισε την παράτασή του... επ’ αόριστον! 

Τα νησιά στο οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ είναι η Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος και το «ειδικό» αυτό καθεστώς θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για όσο λειτουργούν σε αυτά τα νησιά δομές αιτούντων άσυλο. Η συμφωνία που προέκυψε με τους Ευρωπαίους πρόκειται να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ
Η απόφαση περιλαμβάνει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ). Η «μονιμοποίηση» των μειωμένων συντελεστών κρίθηκε επιβεβλημένη, για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Μειωμένος συντελεστής κατά 30% ΦΠΑ (δηλαδή, 17%-9%-4% ) για αγαθά ή για Υπηρεσίες είναι σε ισχύ μόνο για επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά των νομών:

 

Λέσβου

Χίου

Σάμου

Κω

Λέρου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν εφαρμόζονται σρα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και στα μεταφορικά μέσα.

Προϋποθέσεις για μειωμένο ΦΠΑ
Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για την «έκπτωση» αυτή του ΦΠΑ σε προϊόντα;
1) Οι επιχειρήσεις έχουν έδρα στα παραπάνω νησιά και τα αγαθά που πωλούν παραδίδονται στον υποκείμενο σε φόρο που όμως είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά.
2) Τα αγαθά πωλούνται από επιχείρηση που εδρεύει στην υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια και προορίζονται να παραδοθούν σε οποιοδήποτε Νομικό Πρόσωπο ή Επιτηδευματία, που εδρεύει στα παραπάνω νησιά και είναι μάλλον προφανές πως κάτι τέτοιο δεν θσχύει για τις λιανικές πωλήσεις.
3)Αποστέλλονται στα πλαίσια ενδοκοινοτικής απόκτησης σε νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες που είτε είναι υποκείμενοι στον φόρο, είτε απαλλάσσονται από αυτόν.
4) Σε περίπτωση εισαγωγής στα νησιά αυτά.

 

Τι ισχύει για τις Υπηρεσίες
Με ποιες προϋποθέσεις εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ όμως στις υπηρεσίες;
1) Οι υπηρεσίες που παρέχονται από επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες στον φόρο και έχουν την εγκατάσταση τους(ΕΔΡΑ) στις παραπάνω νησιωτικές περιοχές.
ΠΡΟΣΟΧΗ στην έννοια της εγκατάστασης συμπεριλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν μόνιμα και η υπηρεσία παρέχεται από αυτά.

2) Η εκτέλεση των υπηρεσιών ολοκληρώνεται υλικά εντός των νησιωτικών περιοχών.

Ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ σε ολόκληρη την χώρα
Τι συμβαίνει όμως με τα καθεστώτα μειωμένων ΦΠΑ στην υπόλοιπη χώρα; Το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ σε «ευαίσθητα» αγαθά και υπηρεσίες έχει παραταθεί. Συγκεκριμένα, παρατάθηκε ξανά , από τη λήξη της που ήταν 30 Απριλίου 2021 έως και:

–31η Δεκεμβρίου 2021,

η ισχύς εφαρμογής του συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας (ιατρικές μάσκες και γάντια, σαπούνι, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη) του Κώδικα ΦΠΑ.

–30η Σεπτεμβρίου 2021,

η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε

– εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών,

– μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, –εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών,

– ζαχαροπλαστείων,

– εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τους τελικούς καταναλωτές/λήπτες των υπηρεσιών.