Xάνουν το αφορολόγητο εκατοντάδες χιλιάδες περιστασιακά απασχολούμενοι

Αντιμέτωποι με υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν εντός του 2020 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.). Ο λόγος είναι ότι με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καταργείται μια ευνοϊκή γι’ αυτούς διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι σε περίπτωση προσδιορισμού του εισοδήματός τους με βάση τα τεκμήρια τόσο το δηλωθέν εισόδημά τους όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια δεν φορολογούνται με την κλίμακα φόρου των αυτοαπασχολουμένων αλλά με την πιο ευνοϊκή κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.

Εξαιτίας της κατάργησης της συγκεκριμένης ευνοϊκής διάταξης, το πενιχρό πραγματικό εισόδημα των συγκεκριμένων φορολογουμένων και η προστιθέμενη σ' αυτό διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, η οποία θα προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, θα φορολογηθούν στο σύνολό τους ως εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ. Σε όλες δε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος που θα προκύψει με βάση τον συντελεστή 9% θα διπλασιαστεί αυτόματα καθώς επ' αυτού θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%.

Ουσιαστικά, όσοι φορολογούμενοι θα αποκτήσουν το 2020 και θα εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα πιαστούν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογηθούν επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, με συντελεστή 9% και με προκαταβολή φόρου 100% επί του κύριου φόρου, σαν να έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Θα κληθούν, δηλαδή, να καταβάλουν φόρους που θα έχουν υπολογιστεί με τελικό φορολογικό συντελεστή 18% επί ανύπαρκτων εισοδημάτων