Ξεπούλημα ιταλικών μετοχών και ομολόγων

Η προοπτική νέων εκλογών στην Ιταλία και η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων προκάλεσαν μαζικών πωλήσεις μετοχών και ομολόγων, καθώς δημιουργήθηκε αβεβαιότητα στις αγορές για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα αλλά και τις συνέπειες στην ευρωζώνη.

Οι πωλήσεις των ιταλικών ομολόγων οδήγησαν τις τιμές τους χαμηλότερα και τις αποδόσεις τους, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα, υψηλότερα.

 

Έτσι, η απόδοση (επιτόκιο) του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου έφτασε στο 3,2%, αντανακλώντας το ακριβότερο κόστος δανεισμού που χρεώνουν οι επενδυτές για να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα.

(Τα ομόλογα αγοράζονται και πουλιούνται στην ελεύθερη αγορά μετά την έκδοσή τους και όταν η τιμή τους πέφτει, η απόδοσή τους αντιθέτως ανεβαίνει. Όταν ένα ομόλογο που εκδόθηκε σε ονομαστική τιμή 100 ευρώ δίνει τόκο 5 ευρώ η απόδοση είναι 5%. Εάν όμως η τιμή του πέσει στα 50 ευρώ, τότε τα 5 ευρώ αντιστοιχούν σε απόδοση 10%).

Ο γενικός δείκτης μετοχών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά 2,4%, ενώ ο δείκτης τραπεζικών μετοχών υποχώρησε κατά 3,4%, φθάνοντας σε νέα χαμηλά 12 μηνών.