Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία διαχείρισης

Θα διατηρηθούν αμετάβλητα όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς αποφασίσουν, οικειοθελώς, να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης της οποίας το 80% θα πωληθεί, εν συνεχεία, στην Intrum, όπως ακριβώς συμφώνησε η τράπεζα με την ηγεσία της ΟΤΟΕ.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου μιλώντας σε δημοσιογάφους.

Ο κ. Μεγάλου είπε επίσης ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II και ότι αναμένεται ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 160-200 μονάδες βάσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς διατύπωσε την εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα θελήσει να ενταχθεί στο νέο σχήμα, τονίζοντας ότι η παροχή αναλυτικής ενημέρωσης αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία στα οποία θα εστιάσει η τράπεζα το επόμενο διάστημα. «Μόλις οι εργαζόμενοι, μελετήσουν την πρόταση, που θα διατυπωθεί με σαφήνεια, εκτιμώ ότι θα πλαισιώσουν την προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Μεγάλου.

Κτίζοντας τα επιχειρήματά του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η RBU της Πειραιώς πέτυχε το 2018 την καλύτερη επίδοση, μεταξύ των συστημικών τραπεζών, αναφορικά με τη μείωση των NPEs (σ.σ. μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ). Επιδόσεις σαν και αυτές προσέλκυσαν την Intrum που διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στη διαχείριση απαιτήσεων από προβληματικά δάνεια ανέφερε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας ότι η ένταξη στον σουηδικό όμιλο ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες για τους εργαζόμενους.

Μένοντας στην ίδια γραμμή τόνισε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει με υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 27 δισ. ευρώ και ανακτηθέντα ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που την κατατάσσει ως μια από τις μεγαλύτερες σε κρίσιμη μάζα εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη.

Όπως πρόσθεσε, η Πειραιώς παρακολουθεί την αγορά, αλλά και την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Μεγάλου ξεκίνησε την παρουσίαση αναφέροντας ότι, δυο χρόνια πριν ολοκληρωθεί η ατζέντα 2020 η Τράπεζα έχει πετύχει τους στόχους της:
*** Έχει βελτιωθεί ο Δείκτης δανείων προς καταθέσεις απο 117% σε 85%
*** Μηδενίστηκε η συμμετοχή στον μηχανισμό επείγουσας ρευστότητας απο 11,9 δισ. ευρώ σε μηδεν
*** Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPE απο 35,8 δισ ευρώ μειώθηκαν σε 27,3 δις. ευρώ
*** Το δίκτυο καταστημάτων απο 660 σε 553 καταστήματα ενω οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 12.000 απο 14500. Το δε λειτουργικό κόστος υποχώρησε κατά 200 εκατ.ευρω σε 1 δις. ευρώ.
*** Η απόδοση κεφαλαίων ( return on assets ) γύρισε σε 0,3% απο ζημιές.

Ο κ. Μεγάλου αναφερόμενος στα κέρδη της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο τόνισε πως η κερδοφορία συνεχίστηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενω δεσμεύτηκε για νέες χορηγήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δις. ευρώ δόθηκε το α΄τίριμηνο.

Μιλώντας για την συμφωνία με τον σουηδικό όμιλο Intrum ύψους 410 εκατ. ευρώ για την διαχείριση κόκκινων δανείων o διευθύνων σύμβουλος επισήμανε ότι είναι στρατηγικής συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη. Ο Σουηδικός όμιλος είναι ένας βιομηχανικός παίκτης του κλάδου, όπως συμπλήρωσε, ο οποίος δεν έχει φύγει ποτέ απο τις 24 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Πρόκειται για την πρώτη άμεση ξένη επένδυση στον τομέα με αρχική διάρκεια 10 ετών.

Σε ερώτηση για την συμφωνία συμπλήρωσε ότι, οι αποδόσεις της μονάδας rbu προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καθώς τα μη εξυπορετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 5 δις ευρώ

Κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα, είπε ότι: τα καθαρά έσοδα για το α' τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 2%, τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 69 εκατ. ευρώ, ενω το λειτουργικό κόστος μειώθηκε περαιτέρω κατά 8%. Τα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν σε 19 εκατ.ευρώ απο ζημιές 83 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η τράπεζα μείωσε, όπως πρόσθεσε κατά 500 εκατ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενω ο δείκτης κάλυψης Νpe κινείται στο 49% ενω η συνολική μείωση των NPE γαι το 2019 θα φθάσει στα 3,5 δις. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της ατζέντας 2020 -2023, ένας εκτ ων οποίων είναι να είναι ικανοποιημένοι όλοι οι stakeholders της τράπεζας, δηλαδή οι πελάτες, μέτοχοι, εργαζόμενοι, προμηθευτές.