Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 – Ποια εισοδήματα εξαιρούνται

Η δημοσιονομική χαλάρωση και για το 2022, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, ανοίγει τον δρόμο στο να ισχύσει και για την επόμενη χρονιά το πάγωμα ισχύος της εισφοράς αλληλεγγύης και πιθανότατα και της μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είναι γνωστό το μέτρο αυτό ελήφθη πέρυσι, στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία και είχε προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή θα ίσχυε μόνο για το 2021. Βέβαια στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν πει ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, το μέτρο θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Οι αποφάσεις της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για να λάβουν φορολογική ανάσα και το 2022 περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες και πιο συγκεκριμένα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια, τόκους, μερίσματα με το «πάγωμα» για δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το θέμα επιβεβαιώνεται και από την κυβέρνηση, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Όπως τόνισε έχει αποφασίσει να ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος μετά το παράθυρο που άνοιξε η Κομισιόν για διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2022. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου με προσωρινό χαρακτήρα για ένα έτος. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά συνέπεια χωρίς εισφορά αλληλεγγύης θα είναι και το 2022 τα εισοδήματα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα πιθανότατα θα συνεχίσουν να εξαιρούνται και να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Τα εισοδήματα που εξαιρούνται

Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή τα εισοδήματα που θα εξαιρεθούν και το 2022 από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι:

  • Τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα το 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δυο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.

  • Τα φετινά εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου». Φέτος, τα συγκεκριμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης να ξεφουσκώνει ενώ αυτό θα συμβεί και με την φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων του χρόνου.

  • Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020.