Υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου - Στο 4,31% η απόδοση

Πάνω από πέντε φορές υπερκαλύφθηκε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να αγγίζουν τα 1,7 δις. ευρω έναντι των 300 εκατ. ευρω που προσδοκούσε να συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Το επιτόκιο του ομολόγου (απόδοση) διαμορφώθηκε στο 4,31% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι χθες στη δευτερογενή αγορά του δεκαετούς ομολόγου διαπραγματευόταν με απόδοση 4,4%.

Με την έκδοση αυτή καλύπτεται περίπου το 90% του εφετινού δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου . Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής δημοπρασίας) έχει αντλήσει από τις αγορές 6,3 δις. ευρω, έναντι 7 δις. ευρώ που είναι ο στόχος για εφέτος.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ήταν η πρώτη που εμφανίζεται στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που πριν από λίγες μέρες, με βασικό στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των δευτερογενών αγορών κρατικών τίτλων. Η κίνηση γίνεται λίγο πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.