Υποχώρησε στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 2,8% στην ευρωζώνη

Στο 3,2% κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρας μας τον Ιανουάριο – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ –  σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat. Εναν μήνα πριν, ήταν στο 3,7% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε εθνικό επίπεδο, ήταν στο 3,5%.

Εν τω μεταξύ, στο 2,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 2,9% τον Δεκέμβριο. Η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη – οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μειωθεί στο 2,7% – δοκιμάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη.

Μετά από ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΚΤ άνοιξε φέτος την πόρτα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την παροχή καθοδήγησης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, προτού βεβαιωθούν ότι η αύξηση των τιμών βρίσκεται σταθερά στο δρόμο της επιστροφής στον στόχο του 2%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

Στο 3,1% φρέναρε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024, ακολουθώντας την ευρύτερη πτώση των τιμών στην ευρωζώνη που ενισχύει τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%.