ΥΠΟΙΚ: Το ταξίδι της γ.γ. του ΥΠΟΙΚ στο Ορλάντο ήταν προγραμματισμένο, ανακοινωμένο και είναι κρίσιμο για την επενδυτική αξιολόγηση της χώρας

«Προγραμματισμένη εδώ και δύο μήνες» ήταν η ελληνική αποστολή στο Ορλάντο, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στα επικριτικά δημοσιεύματα τα οποία στηλίτευαν το υπερατλαντικό ταξίδι της γενικής γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής Έλενας Παπαδοπούλου λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Πηγές του υπουργείου επισήμαιναν επίσης ότι αντικείμενο της επίσκεψης είναι η αξιολόγηση της χώρας στον τομέα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που έχει τεράστια σημασία για το διεθνές επενδυτικό κοινό. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ενημερώνουμε ότι το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στο Ορλάντο προγραμματίστηκε εδώ και δύο μήνες λόγω της αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) για το πλαίσιο της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η προετοιμασία της πολύ αυστηρής αυτής αξιολόγησης, επικεφαλής της οποίας είναι η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Έλενα Παπαδοπούλου, γίνεται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (Αρχή ενάντια στο Ξέπλυμα Χρήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Εξωτερικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία κ.ά.).

Η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει ως τώρα να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι κατόπιν της προηγούμενης αξιολόγησης το 2007, η Ελλάδα είχε μπει σε γκρίζα λίστα.

Η Γενική Γραμματέας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το πέρας της αποστολής, στις 24 Ιουνίου.

Υ.Γ. Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΜΕ ήταν ήδη ενήμερα για την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση στις ΗΠΑ από 18.11.18, με το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών».