Αυξάνονται οι τιμές στα καύσιμα - Τι θα γίνει με το Fuel Pass

Συνεχίζεται η αύξηση στα καύσιμα, τόσο της βενζίνης όσο και του πετρελαίου, στη χώρα μας, με την αμόλυβδη να ξεπερνά το 1,90 ευρώ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση μείωσης ή κατάργησης του ειδικού φόρου και τώρα απορρίπτει το ενδεχόμενο απόφασης για νέο γύρο επιδομάτων, στα οποία συνηθίζει να καταφεύγει ενώ η ακρίβεια έχει γονατίσει τους πολίτες. Ερωτηθείς (ΕΡΤ) εξετάζεται η χορήγηση Fuel Pass ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «αυτή την στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι τιμές στα καύσιμα αυτή την στιγμή παραμένουν πολύ χαμηλότερες».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι χαμηλότερο τώρα από όταν ξεκίνησε η διάθεσή του, και πως πως μέχρι τώρα έχουμε έναν ήπιο χειμώνα κατά τον οποίο η κατανάλωση ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν στην Ευρώπη, που έχει γεμάτες τις αποθήκες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη πίεση και εκβιασμός από τις αγορές ώστε να ανέβουν οι τιμές.

«Η τιμή που πουλάνε τα διυλιστήρια καύσιμα στα πρατήρια, χωρίς να βάλουμε τους φόρους που στην Ελλάδα είναι σημαντικά αυξημένοι, είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» πρόσθεσε και απέρριψε παράλληλα τις κατηγορίες για ύπαρξη καρτέλ στη βιομηχανία καυσίμων λέγοντας πως «ούτε εγκληματίες είναι τα διυλιστήρια ούτε ποινικές πράξεις κάνουν». Όμως, παραδέχτηκε ότι το γεγονός ότι τα διυλιστήρια στη χώρα είναι μόνο δύο μπορεί να δημιουργεί συνθήκες μικρότερου ανταγωνισμού.

Κληθείς να απαντήσει στην προειδοποίηση του προέδρου Πρατηριούχων Αττικής, Νίκου Παπαγεωργίου, για το ενδεχόμενο να ξαναδούμε την τιμή των 2 ευρώ στα ταμπλό των πρατηρίων, ο υπουργός είπε γελώντας το εξής: «Μπορεί να γίνουν τα πάντα σε αυτή τη ζωή. Δεν λέει κάτι. Αυτή τη στιγμή η γενική εικόνα δεν είναι εικόνα πανικού στο πετρέλαιο».

Νωρίτερα, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το πετρέλαιο θέρμανσης ότι οι καταναλωτές «ζητούν να ενημερωθούν για τις τιμές, αλλά τους σταματάει το γεγονός ότι ακούν ότι το πετρέλαιο είναι λίγο ακριβό. Θα ήταν πάρα πολύ καλό σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον και μέχρι τη λήξη περιόδου να υπάρξει ένα fuel pass ξανά στα καύσιμα ξανά από την κυβέρνηση, το οποίο βοήθησε πάρα πολύ την αγορά, γιατί και τα δικά μας καταστήματα βιώνουν ένα χρόνο τώρα με την ακρίβεια πάρα πολύ δύσκολη διαβίωση.

»Αυτό έχει επιβαρύνει και λειτουργικά εμάς τους ίδιους, γιατί έχουν πέσει οι όγκοι πωλήσεων, δηλαδή οι καταναλωτές μπαίνουν στα μαγαζιά μέσα και δεν έχουν τη δυνατότητα να πουν γέμισε το ρεζερβουάρ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εμείς έχουμε πλαφόν. Το πλαφόν δεν μας επιτρέπει να μετακυλήσουμε καθόλου τις αυξήσεις όλες αυτές, οπότε τους κουβαλάμε στην πλάτη μας. Και είχα πει πριν από το καλοκαίρι ότι βλέπω πολύ δυσμενές το περιβάλλον μέσα στο χειμώνα για τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Έτσι λοιπόν τις ημέρες που διανύουμε αρκετά πρατήρια είναι σε δύσκολη θέση και ενδεχομένως να μπουν και λουκέτα».