Τέλη κυκλοφορίας 2023: Έρχονται αλλαγές για γρηγορότερη καταβολή με τον μήνα

Σε αλλαγές στο μέτρο καταβολής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να μπορούν νωρίτερα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, να τα κυκλοφορήσουν.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά σε ελέγχους τόσο για το τρέχον έτος όσο και για τα προηγούμενα προκειμένου να διαπιστώσει  αν υπάρχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ανασφάλιστα οχήματα και εικονικές ακινησίες αυτοκίνητων. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν τα παραπάνω,  τότε οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν ζητήματα όπως η μεταβίβαση οχήματος.

Μέχρι τώρα, την Άνοιξη οι ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν τη δυνατότητα να προχωρούν στη μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας προκειμένου μπορέσουν να θέσουν σε κυκλοφορία το όχημα τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πληρώνοντας τέλη για τους μήνες που τα χρειάζονται. Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι η μονιμοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου ή τουλάχιστον, η ενεργοποίηση του να γίνεται νωρίτερα από τον Απρίλιο, όπως συμβαίνει έως τώρα.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς για την άρση ακινησίας (τα τελευταία δύο χρόνια η κατάθεση των πινακίδων γίνεται ψηφιακά) χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.α..

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ηλεκτρονικά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Παράλληλα, δρομολογούνται έλεγχοι και για εικονικές ακινησίες οχημάτων μέσω των στοιχείων που ανταλλάσσει η ΑΑΔΕ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών. Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα υπηρεσία “Open Car” μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από την ψηφιακή πύλη gov.gr οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να βλέπουν στοιχεία για την άδεια του οχήματός τους, την ασφαλιστική του κάλυψη, τους ελέγχους ΚΤΕΟ κ.ά. Αντίστοιχα, οι ελεγκτές μέσα από την εφαρμογή Audit-Car που ετοιμάζεται θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και δεδομένα ώστε να προχωρούν σε διασταυρώσεις. Με τη νέα βάση δεδομένων Audit-Car, θα γίνεται άμεσα έλεγχος για το ποια οχήματα δεν έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή για το ποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και θα ακολουθούν οι αντίστοιχες ενέργειες (ειδοποιήσεις, πρόστιμα κτλ).