Διεθνής αναταραχή και φόβοι για ντόμινο από την πτώχευση και δεύτερης αμερικανικής τράπεζας

Διεθνείς αναταράξεις προκαλούν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, όπου μετά την Silicon Valley Bank (SVB) κατέρρευσε και η Signature Bank, μια άλλη μιαρότερη τράπεζα. Οι εξελίξεις έχουν επιταχύνει και τις ήδη πυρετώδεις διεργασίες  που ξείνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αμερικανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προλάβει ένα ενδεχόμενο ντόμινο.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι και η Signature Bank, πέρασε στη κατοχή του εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη και διαχειριστής της πτώχευσής της ορίσθηκε η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων. Το νέο χτύπημα ήρθε την ώρα που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέκλειε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Silicon Valley Bank (SVB), τονίζοντας παραλλήλως ότι καταβάλλονται προσπάθειες να προστατευτούν οι καταθέτες και διαμηνύοντας ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες και τα χρήματα θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων από σήμερα Δευτέρα.

Μπροστά στον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου ντόμινο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), προχώρησαν σε διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα όλων των καταθετών που είναι τοποθετημένα στις δύο τράπεζες είναι ασφαλή. «Καμία ζημία δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους» ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν διαμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι θα «λογοδοτήσουν». «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση» είπε χαρακτηριστικά.

Παραλλήλως διαβεβαίωσε ότι «ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται» αι προανήγγειλε ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα, δημοσίως, για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών, καθώς και για τις ενέργειες των αρχών.

Οι εξελίξεις έβαλαν στο μάτι του κυκλώνα αι την Silicon Valley Bank UK, θυγατρική της SVB στην Βρετανία, η οποία αναμένεται επίσης να κηρύξει πτώχευση και έχει ήδη παγώσει τις συναλλαγές της. Η αντίδραση του Λονδίνου ήρθε, μέσω της Τράπεζας της Αγγλίας, μετά την παρέμβαση της οποίας έγινε γνωστό πως HSBC προχωρά στην εξαγορά της Silicon Valley Bank UK και ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται.