Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς στις 30 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Taxisnet. Συνολικά, εννέα εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τέλος Ιουνίου και να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την τελευταία μέρα του Ιουλίου. Το συνολικό ποσό κατατίθεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2024, ή εφάπαξ με έκπτωση 3%.

Όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ στο imerisia.gr, οι έγγαμοι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, λαμβάνοντας ξεχωριστό εκκαθαριστικό ο καθένας. Τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση ή χωριστή ανάλογα την επιθυμία τους οποιαδήποτε στιγμή.

Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώμενα» εφόσον το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2022 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω. Στις περιπτώσεις που έγγαμοι φορολογούμενοι ή Μέρη Συμφώνου Συμβίωσης έχουν επιλέξει να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67% που δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, η μείωση φόρου των 200 ευρώ πραγματοποιείται άπαξ, μόνο σε έναν σύζυγο/ Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα πίστωσης φόρου στον άλλο.

Επίσης, εάν κάποιοι έγγαμοι είναι και οι δύο μισθωτοί ή συνταξιούχοι με εξαρτώμενα τέκνα και υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, αν θέλουν να λάβουν και οι δύο το αφορολόγητο λόγω τέκνων πρέπει και οι δύο να συμπληρώσουν τα στοιχεία των τέκνων στη δήλωσή τους.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι φέτος εξαιρούνται για πρώτη φορά από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι απασχολούν προσωπικό και οι οποίοι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 αύξησαν (και διατήρησαν αυξημένο), σε σύγκριση με τους προηγούμενους 9 μήνες του 2022, τον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων τους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η-1-2020 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31-12-2022 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή, συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5%, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 το πολύ έως 10.000 ευρώ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαρουφάκης στο “Έθνος”: Το σχέδιο της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την επίθεση εναντίον μου είναι μέρος ενός κλίματος υφέρποντος αυταρχισμού

Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών για τα Τέμπη

Πηγή: politicus.gr