#Bitcoin: Η άνοδος και η κομπίνα των 3,6 δισ. που έστησαν δυο αδέλφια στη Ν. Αφρική

Δυο αδέλφια στη Νότια Αφρική αγνοούνται και μαζί τους εξαφανίστηκαν bitcoin αξίας 3,6 δισ. δολαρίων!

Μια δικηγορική εταιρεία που προσλήφθηκε από επενδυτές δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους εντοπίσει και έχει κάνει αναφορά στα «Γεράκια» μια ειδική μονάδα της τοπικής αστυνομίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδοποίησε επίσης ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ανά τον κόσμο για την περίπτωση να γίνει κάποια προσπάθεια μετατροπής τους.

Μετά το ράλι της τιμής του bitcoin την περασμένη χρονιά, η εξαφάνιση 61.000 περίπου νομισμάτων, αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων όταν κορυφώθηκε η τιμή τον περασμένο Απρίλιο, συνιστά την μεγαλύτερη απάτη στο χώρο που έγινε ποτέ. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο το συμβάν θα οπλίσει τις ρυθμιστικές αρχές που επιδιώκουν να επιβάλουν κανόνες στην αγορά.

Τα πρώτα σημάδια της απάτης εμφανίστηκαν τον Απρίλιο, όταν το bitcoin κατέγραφε ιστορικά ρεκόρ. Ο Ameer Cajee, Chief Operating Officer του ανταλλακτηρίου Africrypt, ο μεγαλύτερος αδελφός, ενημέρωσε πελάτες ότι η εταιρεία έπεσε θύμα χακαρίσματος. Τους ζήτησε να μην αναφέρουν το θέμα σε δικηγόρους και αρχές γιατί αυτό θα επιβράδυνε την προσπάθεια ανάκτησης των χαμένων κεφαλαίων.

Κάποιοι προβληματισμένοι επενδυτές ωστόσο απευθύνθηκαν σε μια δικηγορική εταιρεία, την Hanekom Attorneys, ενώ μια άλλη ομάδα επενδυτών ξεκίνησε διαδικασίες υποχρεωτικής εκκαθάρισης της Africrypt.
«Γίναμε αμέσως καχύποπτοι καθώς η στην ενημέρωση εκλιπαρούσε τους επενδυτές να μην προχωρήσουν σε νομικές κινήσεις», απάντησε η Hanekom Attorneys σε ερωτήσεις που στάλθηκαν μέσω email. «Οι εργαζόμενοι της Africrypt έχασαν την πρόσβαση στις πλατφόρμες της εταιρείας επτά ημέρες πριν το υποτιθέμενο χακάρισμα».

Η δικηγορική εταιρεία ανακάλυψε ότι τα συγκεντρωμένα κεφάλαια της Africrypt μεταφέρθηκαν από τους λογαριασμούς της στη Νότια Αφρική και τα «πορτοφόλια» των πελατών και επιχειρήθηκε τα νομίσματα να μην μπορούν να εντοπιστούν. Τηλεφωνήματα στο κινητό του Cajee μεταφέρονταν άμεσα σε μια υπηρεσία τηλεφωνητή. Ο ίδιος και ο αδελφός του, ο 20χρονος Raees, δημιούργησαν την Africrypt το 2019, και προσφέραν τεράστιες αποδόσεις τους επενδυτές. Τα τηλεφωνήματα όμως και προς τον Raees μεταφέρονται αυτόματα σε τηλεφωνητή. Η ιστοσελίδα δε της εταιρίας έχει πέσει.

Η υπόθεση ξεδιπλώνεται μετά την κατάρρευση πριν ένα χρόνο ενός ακόμα ανταλλακτηρίου της Νοτίου Αφρικής, του Mirror Trading International. Οι απώλειες αφορούσαν περίπου 23.000 κρυπτονομίσματα, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, σε μια ιστορία που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη απάτη στα crypto το 2020. Οι επενδυτές της Africrypt κινδυνεύουν να χάσουν τρεις φορές περισσότερα.

Ενώ και οι χρηματοοικονομικές αρχές της χώρας εξετάζουν την υπόθεση, στην παρούσα φάση τους απαγορεύεται να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα καθώς τα κρυπτονομίσματα στη Νότια Αφρική δεν θεωρούνται νομικά ως «χρηματοοικονομικά προϊόντα».