Bloomberg: «Κολλημένη» σε τεχνικές λεπτομέρειες και πολιτικές διαμάχες η Ευρώπη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Απίθανη μια συμφωνία

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο που θέλει την Ευρώπη να έρχεται σε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που θα τεθούν και θα μειώσουν τη ζήτηση του φυσικού αερίου για αυτόν τον χειμώνα, την ώρα που τα περιθώρια στενεύουν. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί κατάφεραν αυτό που ένας διπλωμάτης αποκάλεσε θαύμα τον Ιούλιο, όταν χρειάστηκαν μόλις έξι ημέρες για να συμφωνήσουν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου.

Ωστόσο, τώρα τα σχέδια για πλαφόν παραμένουν βυθισμένα σε τεχνικές λεπτομέρειες και πολιτικές διαμάχες. Το πρακτορείο Bloomberg θεωρεί πλέον απίθανη μία συμφωνία επισημαίνοντας πως οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν άλλη μια νέα προθεσμία όταν συνεδρίασαν χθες Τρίτη, και τώρα στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την τελευταία δέσμη προτάσεων για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου – ήδη βαθιά μέσα στην περίοδο όπου απαιτείται θέρμανση. Αλλά ακόμα κι αν το καταφέρουν, βασικά μέτρα, όπως ένα νέο σημείο αναφοράς της αγοράς, δεν θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι την άνοιξη. Τα σχέδια για ανώτατα όρια τιμών παραμένουν κολλημένα σε τεχνικές λεπτομέρειες και πολιτικές διαμάχες.

Διαφωνίες στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όπως προσθέτει το Bloomberg, η αγορά προσφέρει μια ανάσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: Υπάρχει πλεόνασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, χάρη στις προσπάθειες εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου και στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό. Αλλά, όπως τονίζει, καθώς ο κίνδυνος μιας πλήρους ενεργειακής κρίσης υποχωρεί, τόσο μειώνεται η ώθηση για δράση.

Τον Ιούλιο, καθώς η Μόσχα περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου και προκάλεσε επανεξέταση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, η Ένωση συμφώνησε σε έναν εθελοντικό στόχο 15% για μείωση της ζήτησης, με την επιλογή να τον καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί. Έκτοτε, η ΕΕ κινήθηκε για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα κέρδη και τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών και να επιστρέψουν τα περισσότερα πλεονάζοντα έσοδα στους καταναλωτές.

Αυτά ήταν τα εύκολα μέτρα, τονίζει το πρακτορείο. Τα πιο δύσκολα με τον μεγαλύτερο πιθανό αντίκτυπο εξακολουθούν να έχουν κολλήσει στις διπλωματικές συζητήσεις, καθώς τα κράτη-μέλη κατηγορούν την Επιτροπή για καθυστέρηση.

Το πλαφόν καίει την ΕΕ

Το βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν η Ένωση μπορεί να επιβάλει ανώτατο όριο γενικά στις τιμές του φυσικού αερίου. Μια ιδέα που κερδίζει έδαφος είναι ένας δυναμικός διάδρομος τιμών στο ολλανδικό χρηματιστήριο του αερίου και σε άλλες αγορές. Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καταστεί δυνατή η υποβολή πρότασης για αυτό το μέτρο πριν από τη συνάντηση της 24ης Νοεμβρίου. Αυτή θα ήταν μόνο η αρχή μιας διαδικασίας εβδομάδων. «Η Επιτροπή θα εργαστεί γρήγορα για τις λεπτομέρειες», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.