«Καμπανάκι» από Bundesbank: Βλέπει παρατεταμένη μείωση της οικονομικής παραγωγής στη Γερμανία

Όλο και πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ακολουθήσει τροχιά συρρίκνωσης για «παρατεταμένη» περίοδο, και καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ενεργειακές προμήθειες, όπως δήλωσε η γερμανική κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα.

«Τα σημάδια ύφεσης για τη γερμανική οικονομία πολλαπλασιάζονται», ανάφερε στη μηνιαία έκθεσή της, προειδοποιώντας επίσης για «ευρεία και παρατεταμένη μείωση της οικονομικής παραγωγής».

Η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί «ελαφρώς» το τρίτο τρίμηνο του έτους, ανέφερε η Bundesbank, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει μια «σημαντική» πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 και στις αρχές του 2023.

Η πιθανή ύφεση οφείλεται κυρίως στους «περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς», δηλαδή στις μειωμένες παραδόσεις ενέργειας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα έχει μειώσει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και έχει κλείσει τον αγωγό Nord Stream από τα τέλη Αυγούστου, από τον οποίο εφοδιάζεται η Γερμανία ασκώντας περαιτέρω πίεση στην οικονομία της. Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σημαίνει ότι η κατάσταση όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου είναι «πολύ τεταμένη», ανέφερε.

Πάντως, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει την επίσημη παροχή φυσικού αερίου «με το δελτίο», ωστόσο, οι απαραίτητες μειώσεις στην κατανάλωση θα οδηγούσαν τις εταιρείες στον περιορισμό ή την παύση της παραγωγής.