Ρωσία: Αδυναμία πληρωμής εξωτερικού χρέους μετά από έναν αιώνα

 

Σε αδυναμία πληρωμής (default) σε ομόλογα ξένου νομίσματος βρέθηκε η Ρωσία, για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, λόγω των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες απέκλεισαν τις επιλογές που είχε για να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της.

Εδώ και μήνες, η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά στο τέλος της ημέρας, την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για πληρωμές τόκων περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να γίνουν στις 27 Μαΐου.

Το default είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της μετατροπής της Ρωσίας σε χώρα του οικονομικού και πολιτικού περιθωρίου. Τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα εμφανίζουν τιμές σε επίπεδα distressed από τις αρχές του Μαρτίου, τα ξένα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας παραμένουν «παγωμένα» και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας είναι αποκομμένες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τεχνητό default;

Όμως, με δεδομένη τη ζημιά που έχει ήδη γίνει στην οικονομία και τις αγορές, το default είναι κυρίως συμβολικό για την ώρα, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας ότι έχει λίγη σημασία για τους Ρώσους που ήδη αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση αρκετών ετών.

Η Ρωσία επιμένει ότι έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αναγκάστηκε να αθετήσει τις πληρωμές. Σε μία προσπάθεια ελιγμού, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους των 40 δισ. δολαρίων θα γίνεται σε ρούβλια, επικρίνοντας τη Δύση γιατί – όπως λέει – δημιούργησε τεχνικά μία κατάσταση «force-majeure» που δεν της επιτρέπει να πληρώσει.

«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, όταν μία κυβέρνηση που κατά τα άλλα έχει τους πόρους, αναγκάζεται από τρίτη κυβέρνηση να χρεοκοπήσει», λέει στο Bloomberg ο Hassan Malik της Loomis Sayles & Company.

Η επίσημη ανακοίνωση του default κανονικά θα έπρεπε να έρθει από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά οι κυρώσεις τους ανάγκασαν να αποσύρουν τις αξιολογήσεις τους.

Σημειώνεται ότι κατά τη ρωσική κρίση και την κατάρρευση του ρουβλιού του 1998, η κυβέρνηση του Γέλτσιν είχε κηρύξει στάση πληρωμών σε εσωτερικά χρέη 40 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρέθηκε σε default προς τους ξένους πιστωτές της ήταν πριν από έναν αιώνα, όταν οι Μπολσεβίκοι υπό τον Λένιν αθέτησαν το χρέος της τσαρικής εποχής, το 1918. Σε σημερινά χρήματα, υπολογίζεται ότι πλησίαζε το 1 τρισ. δολάρια.

Ειδήσεις σήμερα

G7: Εφτά νομά σε ένα δωμά… στο Έλμαου

Απάντηση στα πυραυλικά πλήγματα με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία ζητεί το Κίεβο

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα «κατοχής και στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών»

Πηγή: politicus.gr